Monika Vengrínová Rôzne

Mesto chystá komplexné riešenie psej otázky v Poprade: Psí park aj nový motivačný systém!

Majitelia psov platia dane, prakticky takmer nič sa im však za ne nedostáva. Žiadajú psí park, koše na exkrementy, či úľavu na dani za svojho štvornohého miláčika. Tí ostatní chcú v meste poriadok a požadujú väčšiu kontrolu nezodpovedných psíčkarov. Mesto sa rozhodlo konať.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chystá komplexné riešenie psej otázky v Poprade: Psí park aj nový motivačný systém!
Zdroj: Dnes24.sk

„Mesto môže psiu otázku riešiť len v zákonných rámcoch. A ak zákon dovoľuje chovať v byte sto psov, mesto mu to nemôže zakázať. Má voľnosť len vo vyrubovaní dane, čo však tiež nie je veľmi v záujme mesta, pretože niekto chová psy, niekto andulky, niekto chameleóny, a daň platia len majitelia psov,“ vysvetlil situáciu s platením daní za psa viceprimátor mesta Pavol Gašper.

Tie ročne prinesú do mestskej kasy približne 80 tisíc eur, psíčkari však za tieto peniaze veľa nedostávajú. Mesto má len dva vysávače na psie exkrementy, ktoré pracujú v rámci svojich možností. Podľa Gašpera by Ideálnym stavom bolo, keby majitelia psov za svojho štvornohého miláčika daň neplatili vôbec a sankcie za znečisťovanie verejného priestranstva či voľne pusteného psa mimo vyhradených plôch by sa zvýšili na tisíc eur.

Mesto však môže vyberať pokuty len do výšky, akú umožňuje zákon. „Mesto nesmie vyjsť zo zákonných rámcov a pre viacerých ľudí zaplatiť tých niekoľko desiatok eur nie je problém a po svojich psoch ďalej nezbierajú. Po tejto zime však vidím zmenu. Zlepšilo sa to, nakoľko sa začína aktivizovať verejná mienka. Tí, ktorým znečisťovanie vadí, za ozývajú čoraz hlasnejšie,“ uviedol Gašper.

Vyhradené priestranstvá na sídliskách

Či mesto plánuje zvýšiť kontrolu, resp. sankcie voči nezodpovedným psíčkarom, zaujíma i našu čitateľku Janu, ktorá sa bojí o zdravie svojich detí. Exkrementy nachádza nielen na trávnikoch, ale i chodníkoch a cestách. „Psíčkari venčia psov priamo v obytnej zóne a vôbec ich nezaujíma, že tie vykonávajú potrebu priamo pred vstupom do domu či záhrady. Plánuje mesto realizovať nejakú osvetu či zvýšiť kontrolnú činnosť, predovšetkým na Oravskej ulici vo Veľkej?

Podľa primátora mesta Poprad Jozefa Švagerka mesto pripravuje komplexný návrh, ktorý by mal do systému vniesť poriadok a majiteľov psov motivovať k dobrému spolunažívaniu s ostatnou verejnosťou. „O požiadavke na zvýšenie kontrolnej činnosti vo Veľkej budem informovať mestskú políciu,“ prisľúbil primátor.

Mesto vidí riešenie problému v podpore verejnej mienky a v ústretovom prístupe k majiteľom psov. Podľa Gašpera by v meste mohli vyrásť ohradené priestranstvá na sídliskách, ktoré by slúžili k voľnému výbehu psov, čo by podľa neho privítali najmä starší a zaneprázdnení ľudia. Rada pre priestorové plánovanie sa tejto téme a vytypovaniu vhodných lokalít bude venovať už na budúcotýždňovom rokovaní.

Hľadanie vhodnej lokality pre psí park

Vhodná lokalita sa hľadá i pre zriadenie psieho parku, kde by majitelia psov mohli svojich štvornohých miláčikov nechať voľne vybehať, ale i cvičiť. Táto vec zaujíma mnohých psíčkarov, vrátane čitateľky Stanislavy, ktorá sama projekt na takýto park vytvorila, v minulosti však bol na mestskom zastupiteľstve zamietnutý pre nedostatok financií: „Koľko je v meste parkovísk, no nie všetci máme auto. Máme sa preto cítiť diskriminovaní? Neustále pribúdajú parkoviská na úkor zelene. Prečo? Aj majitelia psíkov niečo žiadajú. Peniaze za daň za psa idú len na tabuľky „Zákaz vstupu so psom““.

Takýto psí park by v niektorej okrajovej časti mesta alebo inde mohol vyrásť už v roku 2016. Podľa Gašpera by sa v ňom mali nachádzať i rôzne lavičky, či prekážky na cvičenie psov a tiež sa uvažuje i nad inštruktorom. „Aktuálne sú navrhnuté tri, štyri lokality, je však potrebné ich prerokovať s Radou pre priestorové plánovanie, s odborom výstavby i s poslancami, pretože potrebujeme miesto, ktoré sa niekoľko rokov nebude meniť. Nesmie to byť nič provizórne. Aj preto v tejto súvislosti neustále rokujeme s majiteľmi psov zastúpených prevažne občianskymi združeniami,“ ozrejmil Gašper.

Dôležité, v rámci komplexného riešenia psej otázky, bude i doplnenie košov na psie exkrementy, ktorých je v meste žalostne málo. „Spolu s väčšou kontrolou si viem predstaviť, že by to mohlo prispieť k zlepšeniu čistoty mesta,“ myslí si viceprimátor a dodáva, že aktuálne sa pracuje i na motivačnom systéme pre majiteľov psov, ktorí by mohli získať úľavu na dani napríklad preukázaním toho, ako majú svojho psa vycvičeného, jeho začipovaním, a podobne.

Gašper: Úľava na dani pre ZŤP nie je dobrá cesta

Úľava na dani za psa pre zdravotne ťažko postihnutých zaujíma nášho čitateľa Jána, ktorý primátorovi mesta položil otázku, či boli ustanovenia platieb za psa novelizované. „Sadzba dane za psa vo výške 40 eur sa pre vlastníka, resp. držiteľa psa, ktorý je zároveň držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom s trvalým pobytom v Poprade, zníži o 20 eur za psa chovaného v bytovom dome a o 30 eur za psa chovaného v rodinnom dome v prípade, ak spolu s týmto daňovníkom – fyzickou osobou nie sú v mieste jeho trvalého bydliska registrované v evidencii obyvateľstva iné fyzické osoby, alebo ak sú spolu s týmto daňovníkom – fyzickou osobou v mieste jeho trvalého bydliska registrované v evidencii obyvateľstva výlučne fyzické osoby, ktoré sú držiteľmi preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľmi preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom,“ vysvetlil primátor mesta.

Ako však uviedol viceprimátor Gašper, ukazuje sa, že úľava na dani za psa pre zdravotne ťažko postihnutých a podobne nie je dobrá cesta, keďže majitelia prehlasujú svojich psov na ľudí, ktorí sú držiteľmi týchto zliav, reálne však psy chovajú inde. „To potom robí medzi ľuďmi zlú krv. Skôr sa ukazuje, že je lepšie nerobiť výnimky, ale možno dať daň nižšiu, ktorá je pre všetkých ľudí prijateľnejšia, snažiť sa vyjsť im v ústrety, zodpovedne aplikovať represie a verejnú mienku a v kombinácii so spomínaným motivačným systémom, keď by majiteľ vedel preukázať zvládanie psa, možno s čipovaním či nejakými ďalšími zmysluplnými vecami, by sme vedeli urobiť veľký posun,“ myslí si Gašper s tým, že práve takýmto spôsobom by vynikli tí majitelia psov, ktorí sa chcú starať a aj sa starajú o svoje psy zodpovedne. Toto všetko je však zatiaľ len v štádiu príprav.

Útulok by mal prejsť rekonštrukciou

Ďalší bod, ktorý trápi viacerých Popradčanov, súvisí so psím útulkom. „Podľa mňa je útulok hanbou mesta, a to už dlhé roky. Dokonca nespĺňa to, čo má, preto v meste vzniklo občianske združenie pre zvieratá, ktoré odvádza všetku prácu za prevádzkovateľa útulku. Kedy a ako to chce mesto zmeniť?“ pýta sa Alexandra.

Podľa primátora konkrétnu situáciu s útulkom mesto preveruje a aj tejto problematike sa chce v rámci komplexného riešenia psej otázky venovať. „Je vysoko pravdepodobné, že v dohľadnej dobe sa zmení prevádzkovateľ psieho útulku, ktorý už má vypracované štúdie na jeho rekonštrukciu. Vieme, že útulok nie je celkom taký, aký by mal byť, preto sa zvažuje jeho rekonštrukcia i presťahovanie na iné miesto,“ dodal viceprimátor.

Čítajte tiež:

Bezohľadní majitelia psov strpčujú Popradčanom život: Chodníky a cesty plné exkrementov!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM