Peter Handzuš Samospráva

Mesto nemá záujem riešiť otázku bývania bezdomovcov. Tvrdí to podnikateľ Jan Telenský

Podnikateľ Jan Telenský tvrdí, že mesto Poprad nemá záujem o skvalitňovanie podmienok pre svojich mladých športovcov a riešenie otázok bývania bezdomovcov. Reagoval tak na vyjadrenia primátora Popradu Antona Danka, ktorý je sklamaný z toho, že sa nepodarilo postaviť 30 nových azylových bytov.

Ilustračný obrázok k článku Mesto nemá záujem riešiť otázku bývania bezdomovcov. Tvrdí to podnikateľ Jan Telenský
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„V novembri 2007 som predložil mestu Poprad návrh, že postavím 30 sociálnych bytov v areáli bezdomovcov na Levočskej ulici zámenou za areál bezdomovcov v Spišskej Sobote. Ten sa následne mal stať súčasťou areálu umelého tréningového futbalového ihriska, čiže moja spoločnosť ho nemala využívať na svoje podnikateľské zámery,“ priblížil Telenský.

Predmetný návrh vnímal ako možnú podporu mesta v ktorom pôsobí, ako konkrétnu podporu športu a sociálnych záležitostí na jeho území, a ako formu jeho napredovania a zviditeľňovania.

Scheidegger sociálne byty nepostaví

„Po skoro piatich rokoch komunikácie s mestom na predmetnú tému som s poľutovaním dospel k presvedčeniu, že mesto Poprad nemá záujem skvalitňovať podmienky pre športovcov a riešiť otázku bývania bezdomovcov. V živote som sa totiž nikde nestretol s takou komunikáciou ako v meste Poprad,“ konštatoval Telenský.

Podľa neho zástupca spoločnosti Aquapark Poprad na rokovaní mestského zastupiteľstva v Poprade v septembri 2010 poukázal v správe o činnosti spoločnosti na nutnosť riešiť nedokončené záležitosti súvisiace s výstavbou azylových bytov. Primátor sa mal vtedy vyjadriť, že prednesenými návrhmi sa bude zaoberať nové zastupiteľstvo.

„Je zarážajúce, že po 13 mesiacoch mlčania, bez akejkoľvek snahy o komunikáciu na predmetnú tému, investor dostal výpoveď z nájmu pozemku, na ktorom mal postaviť predmetné sociálne byty. K ignorárácii sponzorského partnera, jeho architekta a tiež jeho právneho zástupcu pri predkladaní návrhov na zmenu stavby počas výstavby a schvaľovaní dokumentov v MsZ sa radšej vyjadrovať nebudem,“ zdôraznil Telenský.

Pre tieto skutočnosti oznámil, že prehodnotil svoj zámer na podporu mesta v danej veci a v plnom rozsahu ho berie späť. Je presvedčený, že mesto si nájde iného vhodnejšieho partnera, s ktorým bude predmetný zámer podľa svojich predstáv realizovať.

Iný názor má samospráva

Vedenie popradskej samosprávy sa domnieva, že celý postup bol len naťahovaním času zo strany investora, a ak by mesto nebolo viazané záväzkami so spoločnosťou Scheidegger, bolo by dávno pristúpilo k výstavbe bytov pre občanov, ktorí sa nachádzajú v nepriaznivej sociálnej situácii.

„Spoločnosť päť rokov umelo predlžovala vzťah s mestom, stavebné povolenie bolo platné dva roky a nič sa neudialo. Stratili sme päť rokov a je mi z toho veľmi smutno,“ konštatoval po minulotýždňovom zasadnutí MsZ Danko.

Mesto podľa neho vynaložilo všetko možné úsilie, aby sa projekt dokončil. Nový azylový dom s bytmi nižšieho štandardu sa bude musieť postaviť aj napriek vypovedaniu zmluvy, pretože unimobunky v Spišskej Sobote sú vo veľmi zlom stave.

„Nerozumiem, prečo to takto dopadlo. Tie byty budeme stavať my, ale z vlastných zdrojov to nepôjde, skúsime to cez fondy, prípadne cez úver,“ uzavrel Danko.

Nové azylové byty tak skoro nebudú
5
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM