Martin Sýkora Samospráva

Mesto Poprad odstraňuje invázne rastliny: Urobte tak aj na svojom pozemku

O likvidácii inváznych rastlín hovorí aj zákon. Majiteľ pozemku je povinný takto učiniť, ak nie, hrozia mu sankcie. Ide totiž o zamedzenie rizík.

Ilustračný obrázok k článku Mesto Poprad odstraňuje invázne rastliny: Urobte tak aj na svojom pozemku
Foto: H. Zell / Zdroj: wikimedia.com

O odstránení rastlín jasne hovorí zákon

Mesto Poprad realizuje na území mesta odstránenie inváznych rastlín a drevín, ktoré je povinný ako vlastník pozemku odstrániť na základe Zákona o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov. V zmysle tohto zákona je vlastník, správca alebo užívateľ pozemku povinný odstraňovať invázne druhy rastlín a starať sa o pozemok tak, aby sa zamedzilo ich opätovnému šíreniu. Invázne druhy predstavujú vážne riziko. Ich šírenie ohrozuje biologickú rozmanitosť pôvodných ekosystémov.

„Je potrebné ich odstraňovať hneď v počiatočnom štádiu ich výskytu na lokalite, pretože postupne vytláčajú pôvodné domáce druhy a vytvárajú nové typy spoločenstiev,“ upozorňuje mestská webová stránka.

Toto treba likvidovať

Na území mesta sa nachádzajú tieto invázne rastliny a dreviny: sumach pálkový (Rhus Typhina), pohánkovec japonský (Fallopia japonica), zlatobyľ kanadská (Solidago canadensis), boľševník obrovský (Heracleum mantegazzianum), ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia). Väčšina inváznych rastlín sa radí medzi silné alergény

„Zároveň chceme vyzvať vlastníkov pozemkov, aby v prípade zistenia výskytu inváznych rastlín a drevín na svojom pozemku ich bezodkladne odstránili a ďalej ich nerozširovali. Úlohou mesta Poprad je vytvárať a chrániť zdravé podmienky pre občanov mesta, a preto je jeho povinnosťou upozorniť vlastníka, správcu alebo užívateľa pozemku na výskyt inváznych druhov rastlín a povinnosť ich odstraňovania, ak sa nachádzajú v jeho katastrálnom území,“ dodáva popradská radnica.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Poprade sa bude robiť poriadok: Jesenné upratovanie sa začína

Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM