Monika Vengrínová Krimi

Mesto pravidelne monitoruje prázdninujúce deti a mládež: Námatkovo vykonáva testy na alkohol

Viac voľnosti, menší dozor od rodičov, viac možností na stretávanie sa s priateľmi. To využívajú počas prázdnin mnohé deti a mládež na popíjanie. Sociálni pracovníci v spolupráci s Mestskou políciou v Poprade preto vykonávajú pravidelný monitoring lokalít, v ktorých sa za takýmto účelom zdržiavajú.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pravidelne monitoruje prázdninujúce deti a mládež: Námatkovo vykonáva testy na alkohol
Zdroj: TASR

„Posledný takýto monitoring sa uskutočnil 4. augusta 2015 v čase od 17. 00 hod do 20.00 hod. Testu na alkohol sme podrobili osem maloletých nezaopatrených detí a je potešujúce, že pozitívny test nemal nikto z nich. V opačnom prípade by nasledoval pohovor s rodičmi, signalizácia mestskej polície Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v Poprade o spáchaní priestupku, čo by malo za následok odňatie prídavku na dieťa na dobu troch mesiacov rodičovi. Počas tejto doby vypláca prídavok na dieťa rodičovi mesto, obec, v ktorej má dieťa trvalý pobyt. Ak by sa dieťa opakovane dopustilo priestupku (alkohol, krádež a pod.) rodičovi zaniká nárok na výplatu prídavku na dieťa na dobu troch mesiacov,“ uviedla Petra Závacká zo sociálneho odboru MsÚ v Poprade.

Mesto Poprad v roku 2015 eviduje 11 detí, ktoré spáchali priestupok a vykonáva inštitút osobitného zreteľu z uvedeného dôvodu. „Prioritou monitoringu sociálnych pracovníkov je informovať rodičov o zistených skutočnostiach a pohovor zamerať najmä na to, aby samotný rodič prijal zodpovedajúce opatrenia v zmysle zodpovednosti za výchovu svojho dieťaťa, pretože včasná intervencia môže predchádzať vzniku závažnejších nežiadúcich javov. Samotní rodičia vnímajú z tohto pohľadu vykonávanie monitoringu skôr pozitívne a uvedomujú si, že je potrebné si dieťa všímať o čosi viac,“ doplnila Závacká.

V prípade potreby a záujmu dieťaťa sociálni pracovníci spolupracujú s orgánom sociálno-právnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorý v zmysle zákona môže vykonávať ďalšie opatrenia.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM