Monika Vengrínová Správy

Mesto sa odieva do vianočného: Nebude chýbať ani tradičný anjel či betlehem

V meste to začína vyzerať skutočne vianočne. Tradičné svietiace objekty, s ktorých inštaláciou sa už začalo, pomôžu v Poprade opäť vyčarovať neopakovateľnú vianočnú atmosféru, ktorá bude lákadlom pre domácich i návštevníkov mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa odieva do vianočného: Nebude chýbať ani tradičný anjel či betlehem
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Námestie sv. Egídia ozdobí originálny strieborný vianočný stromček, girlandy, svetelné reťaze na stromoch, hviezdne nebo na Ul.1.mája, vianočná guľa a snehové vločky v parku pri budove kina Tatran. Bez vianočných ozdôb v podobe svietiacich objektov neostanú ani kruhové križovatky. V strede tej najväčšej sa rozsvieti dvanásťmetrový anjel, na sídlisku Západ obrovské sviečky a na sídlisku Juh kométa. Pred budovou okresného súdu bude mať svoje miesto betlehem, pri Aréne Poprad zasa guľová pyramída a hviezda,“ uviedol Emil Kostelničák z MsÚ v Poprade. Montáž a demontáž vianočnej výzdoby v roku 2014 v celom meste, vrátane mestských častí, bude stáť cca 35 000 eur

Počas inštalácie vianočnej výzdoby budú pracovníci zároveň vymieňať jej poškodené prvky. Samospráva navyše každoročne vymieňa jednotlivé svetelné prvky vianočnej výzdoby, ktoré sú na konci životnosti, za úspornejšie LED technológie. To pomáha znižovať energetickú náročnosť osvetlenia. Keďže počas rozsvietenia vianočnej výzdoby funguje verejné osvetlenie v obmedzenom režime, keďže z troch svietiacich bodov na každom stĺpe na námestí svieti len jeden, náklady na prevádzku vianočnej výzdoby budú takmer na rovnakej úrovni, ako pri štandardnom verejnom osvetlení.

Najväčšou dominantou vianočnej výzdoby mesta Poprad bude už tradične 12-metrový anjel vážiaci približne 700 kilogramov. Ten by mal byť v prípade priaznivého počasia inštalovaný do stredu veľkej kruhovej križovatky pomocou vrtuľníka v najbližších dňoch. Vianočnú výzdobu v Poprade rozsvieti Mikuláš spolu s malými pomocníkmi počas kultúrneho programu Príchod Mikuláša 5.decembra o 17:00 hodine.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM