Monika Vengrínová Tlačové správy

Mesto sa rozvíja prácou: Ako túto oblasť v Poprade vidí Pavol Gašper?

Zrejme najdôležitejšou podmienkou, aby mesto existovalo, je, aby v ňom boli ľudia. A tí budú, len ak na to budú mať dôvod. A tým je možnosť dobrého zamestnania, podmienky pre podnikateľov a dobré podmienky pre život.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa rozvíja prácou: Ako túto oblasť v Poprade vidí Pavol Gašper?
Zdroj: TASR

„Poprad patrí medzi šťastnejšie mestá na Slovensku, kde je nezamestnanosť pomerne nízka. To však nie je dôvodom na spánok. Stále pretrváva tendencia sťahovať sa za prácou preč z mesta a to hlavne u mladých ľudí. Sú tu však aj ľudia po päťdesiatke, ktorí z dôvodu nezamestnanosti uvažujú o vysťahovaní sa z mesta. Osobitnou kapitolou sú ľudia s postihom, ktorý ich takmer úplne vylučuje z pracovného procesu,“ hovorí si Pavol Gašper.

Mesto musí pôsobiť v hľadaní zamestnávateľov

V rozvoji zamestnanosti a pri tvorbe lákavejších podmienok pre podnikateľov i turistov hrá, podľa neho, mesto dôležitú úlohu. Je preto potrebné rokovať so zamestnávateľmi, aby ich aktivity vytvárali čo najviac pracovných príležitostí v meste. Gašper sa tvrdí, že by nemuselo byť márne otvoriť „trh“ pre záujemcov o investovanie. Okrem tvorby robotníckych miest je, podľa neho, pre mesto z dlhodobého hľadiska potrebné orientovať sa na zamestnanie kvalifikovaných mladých ľudí.

„Mesto sa tu nemôže donekonečna prizerať, musí začať aktívne pôsobiť v hľadaní zamestnávateľov, ktorým môže vytvoriť priaznivé podmienky. Poprad je historicky centrom svojho okolia, z ktorého sem ľudia chodia za prácou, za nákupmi i zábavou. Je neodmysliteľnou súčasťou rozvoja mesta, aby zohľadňovalo aj potreby prinajmenšom susedných obcí a miest, a to v každej oblasti života,“ podotýka primátorský kandidát a praje si, aby mesto komunikovalo s investormi, ktorí majú záujem pôsobiť v meste, a aby tieto investície boli v súlade so zámermi mesta. „Tieto zámery je potrebné jasne sformulovať, čo v súčasnosti podľa mojich informácií absentuje, alebo sa často a ľahkovážne mení, či obchádza. Je čoraz dôležitejšie pozerať na budúci vývoj z dlhodobej perspektívy, aby sme sa vyhli konfliktom medzi firmami a obyvateľstvom, kedy emócie ľudí a snaha o maximálny zisk firiem prekričia rozum a na rokovanie je nevhodný čas,“ objasnil Gašper.

Podporou rôznych aktivít možno oživiť turistický ruch

Gašper víta investičné i podnikateľské aktivity, ktoré prinesú prácu a rozprúdia tok peňazí. Podnikatelia môžu, podľa jeho názoru, výrazne pomôcť rozvoju mesta a radnica, na oplátku, vhodnou propagáciou a prístupom dokáže podporiť ich fungovanie. Umožnením, či dokonca podporou rôznych kultúrnych a obchodných aktivít možno oživiť turistický ruch, čo tiež môže byť vhodnou formou obživy pre nemalý počet ľudí.

Ako uviedol, v súčasnosti mnohé činnosti pre mesto vykonávajú monopolní dodávatelia. Je presvedčený, že otvorením konkurenčného prostredia pre služby zabezpečované radnicou sa dajú dosiahnuť nižšie ceny a zlacnenie životných nákladov. Jedná sa napríklad o údržbu zelene, parkov, chodníkov, odvoz smetí, odvoz snehu, dodávku tepla a podobne. Na dozor nad kvalitou týchto služieb sa dajú využiť mestskí kontrolóri. „Inšpirujúca môže byť skutočnosť, že náklady na údržbu jedného kilometra ciest vo Viedni sú nižšie, než v Bratislave. Myslím si, že v oblasti morálky a zodpovednosti pri spravovaní mestského majetku máme čo zlepšovať,“ povedal Gašper.

Mestské zákazky by mali realizovať ľudia z mesta

Aj z vlastnej praxi vie, že neuhrádzanie pohľadávok drobných podnikateľov je na Slovensku národným športom. Podľa neho existuje veľa drobných živnostníkov, ktorí tvrdo a kvalitne pracujú, no ich faktúry zákazníci dlhodobo neuhrádzajú a vymáhanie týchto dlhov je veľmi problematické.

„V spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska by som apeloval aj na parlament, aby sa tento problém riešil aj na legislatívnej úrovni. A zvážil by som metódu výberu dodávateľov pri realizovaní mestských zákaziek. Snažil by som sa presadiť podmienku, že pre mesto budú pracovať len tie firmy, ktoré majú uhradené všetky pohľadávky voči svojim dodávateľom, prípadne spôsob platenia týmto dodávateľom by bol stanovený tak, že úhrady ich poddodávateľom uhradí mesto priamo. Tešilo by ma, keby mestské zákazky realizovali výlučne ľudia z mesta a blízkeho okolia, to však súčasná legislatíva nepodporuje. Tým sa zvyšuje riziko, že zákazky budú realizovať firmy, o ktorých sa málo vie a na ktoré má mesto minimálny dosah. A na tom sa už mesto popálilo “ dodal Gašper.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM