Monika Vengrínová Samospráva

Mesto sa stane partnerom Made in Slovakia: Tribúnu poskytne za symbolické euro

Podujatie Made in Slovakia, ktoré bolo ohrozené pre nedostatok finančných prostriedkov, sa napokon uskutoční, a to aj s podporou samotného mesta. Tribúnu poskytne za symbolické jedno euro, avšak s podmienkou.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa stane partnerom Made in Slovakia: Tribúnu poskytne za symbolické euro
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Po tom, ako Občianske združenie (OZ) Pre mesto zaslalo 24. júna tohto roka otvorený list Mestu Poprad so žiadosťou o spoluprácu na podujatí Made in Slovakia a o prenájom tribúny a verejného priestranstva v centre mesta za symbolické jedno euro, odpovedalo mesto verejnou formou na tlačovej besede s novinármi.

Mesto považuje verejnú zbierku za mediálnu hru

„Celé konanie občianskeho združenia, ako i rozbehnutie verejnej zbierky ešte pred obdržaním odpovede od mesta, na ktorú si združenie určilo čas do 30.júna, vnímame len ako mediálnu hru, ktorou sa chcú na jednej strane zviditeľniť a na druhej strane poškodiť dobré meno mesta Poprad. Čo je inak v úplnom rozpore so všetkými ich predchádzajúcimi vyhláseniami,“ povedal na úvod druhý viceprimátor mesta Poprad Milan Baran.

Zároveň dodal, že mesto nemá žiadny záujem vyberať poplatky od organizátorov kultúrnych a spoločenských podujatí v centre mesta, ktoré nie sú organizované za účelom zisku a nie sú pri nich od účastníkov vyberané žiadne poplatky. „Naopak, množstvo takýchto akcií pravidelne podporujeme,“ uviedol Baran.

V oficiálnom stanovisku tiež predstavitelia mesta tvrdia, že k finančnému prenájmu a vyrubeniu miestnej dane pre OZ Pre mesto bolo pristúpené po negatívnych skúsenostiach s týmto združením v minulosti. Podľa nich aj napriek tomu, že mesto poskytovalo združeniu priestory na námestí za symbolický poplatok, združenie ho bez akéhokoľvek informovania mesta ďalej prenajímalo za finančnú úhradu účastníkom podujatia.

Pódium za jedno euro má podmienku

„Takýto postup považujeme za nekorektný nie len voči poskytovateľovi verejného priestoru, ale aj voči ďalším organizátorom podujatí, ktorí pri svojich podujatiach od účastníkov nevyberajú žiadne poplatky,“ objasnil prvý viceprimátor mesta Poprad Adrián Kromka s tým, že mesto i tak podporuje rôzne podujatia vrátane festivalu Viva Italia, a to prostredníctvom firmy s mestskou účasťou (Aquacity Poprad, a.s., pozn.red.), vďaka čomu sa toto podujatie konalo aj z prostriedkov mesta a jeho občanov.

Napriek tomu sa mesto Poprad rozhodlo podporiť pripravované podujatie Made in Slovakia a je pripravené stať sa jeho partnerom. „Mesto poskytne podujatiu verejné priestranstvo a prenajme pódium za jedno euro v prípade garancie nevyberania finančných prostriedkov za poskytnuté verejné priestory,“ dodal na záver Kromka.

Vyjadrenie predsedu OZ Pre mesto

K ponuke mesta sa po stretnutí s viceprimátormi vyjadril aj predseda OZ Pre mesto Ondrej Kavka: „Som rád, že sme sa s Mestom Poprad dohodli a spoločne usporiadame tretí ročník podujatia Made in Slovakia.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM