Peter Handzuš Samospráva

Mesto si urobilo prieskum. Parkovanie v Poprade patrí medzi najlacnejšie

Parkovanie v meste Poprad patrí medzi najlacnejšie spomedzi väčších miest na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu, ktorý realizovala Správa mestských komunikácií v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Mesto si urobilo prieskum. Parkovanie v Poprade patrí medzi najlacnejšie

Mesto sa porovnávalo s desiatimi krajskými a okresnými mestami a do úvahy sa brali najmä ceny za parkovanie v prepočte na hodinu, cena SMS za parkovanie, čas spoplatnenia, rozdelenie do zón a tiež parkovacie karty.

„Z uvedeného prieskumu vyšlo mesto Poprad ako najlacnejšie. Cena parkovania u nás bola porovnávaná s mestami Bratislava, Prešov, Košice, Žilina, Banská Bystrica, Nitra, Trnava, Trenčín a Martin a na prvom mieste v rebríčku sme sa ocitli dokonca niekoľkokrát,“ uviedla vedúca oddelenia výstavby na Mestskom úrade v Poprade Kristína Horáková.

Výber za parkovanie v čase od 8. do 16. hodiny je okrem Popradu už len v Bratislave. Vo všetkých ostatných mestách sa platí za parkovanie až do večerných hodín.

Drahšie parkovné majú podľa Horákovej dokonca aj oveľa menšie mestá, ako napr. Spišská Nová Ves, kde vodiči platia za parkovanie až do 18. hodiny a aj v sobotu dopoludnia. Poprad má taktiež najlacnejšie prenosné parkovacie karty a parkovacie karty pre abonentov, teda podnikateľov, ktorí majú svoje prevádzky v blízkosti spoplatnených zón. Zatiaľ čo v iných mestách zaplatia za túto kartu aj 570 eur, v Poprade stojí parkovacia karta 50 až 100 eur.

„Myslím si, že mesto Poprad je jedinečné. Spomedzi miest, ktoré majú zavedené spoplatnené parkovanie, sme jednoznačne najlacnejší,“ konštatovala Horáková.

Okrem nízkych cien majú Popradčania či návštevníci Popradu pri parkovaní aj iné benefity. Víkendy, sviatky či vianočné parkovanie je tu zdarma, dvojhodinové parkovanie na kaskádach v blízkosti nemocnice je tiež bez poplatkov, čo v iných mestách podľa Horákovej ťažko nájsť. „Prostriedky, ktoré SMK získa výberom za parkovanie, opäť putujú do dopravy, a to hlavne na rekonštrukciu chodníkov, komunikácií či do opravy parkovísk,“ dodala vedúca odboru výstavby v Poprade.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM