Peter Handzuš Rôzne

Mesto Vysoké Tatry udelí výročné ceny

Už šiestykrát sa budú v meste Vysoké Tatry udeľovať v utorok 15. marca výročné ceny mesta. Slávnostný galavečer sa bude konať v Tatranskej Lomnici v deň, keď si Tatranci pripomínajú 64. výročie vzniku samostatného administratívneho celku Vysokých Tat

„Je to už šiesty rok, čo tento symbolický deň pre tatranskú samosprávu spájame s udeľovaním výročných cien mesta Vysoké Tatry. Tak ako sme hrdí na miesto, kde žijeme, uchovávame podobné pocity k ľuďom, ktorí svojou prácou a životným entuziazmom pomáhajú formovať dobré meno Vysokých Tatier,“ povedal primátor mesta Ján Mokoš.

Počas galavečera budú v troch krátkych filmových dokumentoch predstavení tohtoroční laureáti. Prvým z nich bude do Tatranskej športovej siene slávy uvedený Ladislav Harvan, nestor slovenského lyžovania.

Cena primátora za vykonanú prácu a dosiahnuté výsledky v prospech mesta za rok 2010 bude udelená Klubu přátel Vysokých Tater z Prahy. Ten daroval pre tatranské knižnice viac ako 60 kníh v celkovej hodnote takmer 800 eur.

Poslednú cenu, za celoživotné dielo, si preberie Jozef Lukáč, ktorého život je úzko spojený s tatranskou samosprávou. Okrem toho, že sa podieľal na budovaní mesta, bol aj predsedom organizačného výboru Majstrovstiev sveta v lyžovaní 1970. V rámci programu sa predstaví Trio La Gioia s netradičným spojením operného spevu a populárnej hudby.

Satelitné osady v Tatrách, ktoré administratívne patrili pod podtatranské obce, potrebovali pre rozvoj kúpeľníctva, cestovného ruchu a športových aktivít spoločné pomenovanie. Návrh na spoločné pomenovanie a utvorenie okresu a obce Vysoké Tatry prišiel na rokovanie pléna Slovenskej národnej rady práve 15. marca 1947.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM