Martin Sýkora Správy Správy

Mesto zriadi v Poprade Startup centrum: Mládežnícky parlament s tým nesúhlasí

Podpora mladých pri podnikaní môže mať viacero foriem. Starup centrum za mestské peniaze mládežnícky parlament nechce.

Ilustračný obrázok k článku Mesto zriadi v Poprade Startup centrum: Mládežnícky parlament s tým nesúhlasí
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Na zriadenie Startup centra, ktoré má slúžiť najmä mladým ľuďom a začínajúcim podnikateľom, vyčlenili mestskí poslanci z rozpočtu mesta 36.000 eur. Popradský mládežnícky parlament však so zriadením tohto centra v meste nesúhlasí.

„Je veľmi dôležité vytvoriť tento priestor. Mladým ľuďom tak bude poskytnuté poradenstvo, napríklad v oblasti práva. Je tu dôležitá aj otázka mentoringu, ktorý mladí ľudia často potrebujú,“ uviedol viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš. Druhý viceprimátor Pavel Gašper konštatoval, že ak mesto chce takéto centrum, tak do neho musí aj investovať.

Zriadením centra plánuje mesto podporiť najmä mladých a začínajúcich podnikateľov, ale aj novovznikajúce firmy. Centrum by malo sídliť v nebytovom priestore Reduta v Poprade. „Z dôvodu, že priestory nie sú schopné užívania, tak sa na prevádzku a údržbu budovy odsúhlasilo 36.000 eur,“ uviedli počas mestského zastupiteľstva poslanci.

Napriek tomu, že centrum má slúžiť najmä popradskej mládeži, členovia Popradského mládežníckeho parlamentu s týmto zámerom nesúhlasia. „Na mestskom zastupiteľstve neboli spomenuté dôležité veci, a to, že v meste už funguje jedno coworkingové centrum Kreativo, kde vzniklo niekoľko startup projektov. Toto centrum od mesta žiadne peniaze nevidelo. Preto nesúhlasíme so zriadením nového, čisto mestského centra, ktoré bude financované z rozpočtu mesta,“ uviedol predseda Popradského mládežníckeho parlamentu Jakub Dančo.

Zároveň doplnil, že ak by bol v meste dopyt po ďalšom takomto zariadení, tak ho mohli iniciovať samotní členovia. „Dostali sme prísľub od startup centra Eastcubator z Košíc, že nám radi pomôžu. Oceňujeme to, ale myslíme si, že za takýmto centrom musí stáť osoba, ktorá bude na ňom neprestajne pracovať a taký človek v Poprade nie je,“ dodal Dančo.

2. zasadnutie MSZ mesta Poprad 27.4.2016 - záznam
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM