Tlačové správy

Mestská kasa by nemala byť tabu: Pavol Gašper otvorene o verejných financiách

Otázky financovania, mestského majetku a hospodárenia sa týkajú nielen vedenia mesta, ale predovšetkým jeho obyvateľov. Pavol Gašper je presvedčený, že všetci Popradčania majú právo vedieť kam idú a ako sa využívajú peniaze z mestskej kasy, ktorá je plnená aj ich daňami.

Ilustračný obrázok k článku Mestská kasa by nemala byť tabu: Pavol Gašper otvorene o verejných financiách
Zdroj: Dnes24.sk

„Naše mesto má veľký potenciál rozvíjať sa. To ale svedčí o tom, že ho zatiaľ nevyužilo. Mesto je podľa primátora, Antona Danka „vo výbornej finančnej kondícii“. Neuvádza však, že cenou za tento stav je výpredaj mestského majetku za milióny eúr počas jeho pôsobenia vo funkcii. Chváli sa tak plnou pokladničkou, ale prázdnym vybieleným domom. Či tento prístup je správny, nech si každý zodpovie sám. Každý má vlastný názor na hospodárenie. Ja by som sa radšej zaoberal tým, ako by to malo podľa mňa byť správne,“ konštatoval Pavol Gašper. Podľa neho si treba uvedomiť, že mestský majetok nie je nejaká fikcia. Je to majetok občanov, pričom mesto ho len spravuje a má ho spravovať v ich prospech a podľa ich potrieb.

Prioritou je transparentnosť hospodárenia

Za jednu z najdôležitejších vecí v Poprade považuje stransparentniť hospodárenie a dovoliť Popradčanom nazrieť do mestskej pokladne a majetku mesta. To musí byť urobené jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom, aby každému bolo jasné, za akú cenu je „…mesto vo výbornej finančnej kondícii“. Že síce mestská pokladňa môže vykazovať vysoký prebytok, no majetok mesta dramatickým spôsobom klesol, čo podľa neho nie je vhodný prístup k nášmu spoločnému imaniu.

„Plánovaná rekonštrukcia centra mesta, ktorú sa vďaka o.z. Pre mesto podarilo zastaviť, čo považujem za rozumný krok, bola vedením mesta označená za „spolitizovanú akciu“. Investičná akcia za dva milióny eur je však podľa mňa vrcholne politická a obecná záležitosť. Veď slovo politika pochádza zo slova polis, a to znamená mesto. Ak teda dvojmiliónová investícia nemá byť mestskou záležitosťou, tak sa pýtam, čo ňou byť vlastne má?!,“ položil zásadnú otázku Gašper.

Inventarizácia majetku mesta za posledných desať rokov

Do všetkých mestských akcií by sa, podľa jeho názoru, malo zapojiť čo najviac obyvateľov, nakoľko tvrdí, že veľmi veľa Popradčanov pociťuje odcudzenie vedenia mesta od bežných ľudí. Rozhodnutia radnice sú len veľmi málo, ak vôbec, komunikované s obyvateľmi. O využití mestských financií, o osude dominánt, ako bol Pivovar Tatran, či Duklianske kasárne, o budúcom vzhľade a smerovaní Popradu by mali, podľa neho, za účasti nezávislých špičkových odborníkov rozhodovať predovšetkým obyvatelia mesta, pričom zdôrazňuje, že má ísť o obyvateľov skutočne všetkých mestských častí.

„Aby sme vôbec vedeli na čom sme, mal by sa urobiť hĺbkový účtovný audit a inventarizácia majetku mesta vrátane prehľadu predaného majetku prinajmenšom za posledných 10 rokov. Taktiež sumarizácia a preverenie všetkých záväzkových zmlúv mesta. V neposlednom rade by bolo vhodné trvať aj na vyúčtovaní financií, ktoré mesto poskytlo na rôzne aktivity, vrátane športu,“ prezradil svoje možné plány primátorský kandidát a dodal, že čiernou dierou môžu byť aj nekvalitne alebo nesprávne vykonané práce, ktoré platí mesto. Tu je, podľa neho, nutné zavedenie dôslednej kontroly úplnosti a kvality vykonaných prác pre mesto, možno aj kvality výkonu kontrolórov.

Financovanie športu, zníženie poplatkov

Pavol Gašper verí, že dobrý hospodár zveľaďuje svoj majetok a využíva ho na dosiahnutie príjmov, nie ho predáva. Tým by si prakticky podpiľoval konár pod sebou. Bezstratové hospodárenie je, podľa neho, nutné dosiahnuť bez predaja mestského majetku. „Som si istý, že pri rozumnom zaobchádzaní s majetkom mesta môžeme zmraziť, prípadne aj znížiť poplatky za odvoz odpadu, za psov a podobne,“ uviedol.

Financovanie profesionálneho športu by malo, podľa jeho slov, prebehnúť širokou diskusiou a mal by sa zvážiť jeho rozsah. „Pri zvážení, že Poprad je päťdesiattisícové mestečko, sa zrejme v tejto oblasti prikrývame väčšou perinou, než na akú máme. Som za to, aby sa financovanie profesionálneho športu viac naviazalo na dosiahnuté výsledky a naštartoval sa trend postupného osamostatnenia sa vrcholového profesionálneho športu od sponzorstva mesta. Predsa je to len „súkromná firma,“ objasnil Gašper s tým, že po každej stránke je potrebné podstatne viac dbať na efektívnejšie využívanie financií a mestského majetku.

Eurofondy a turizmus ako najefektívnejší zdroj financií

Je presvedčený, že je absolútne nevyhnutné sprístupniť informácie o našich mestských peniazoch a našom mestskom majetku v jednoduchej, ľuďom zrozumiteľnej podobe. Tak budú, podľa neho, poslanci a primátor pod prísnejším dohľadom a nedovolia si to, čo teraz. Ako príklad uvádza rozhodnutie o predaji Duklianskych kasární, ktoré mesto ani nevlastnilo. „Hľadanie hlbších súvislosti ponechám na orgány činné v trestnom konaní, ktoré sa týmto a podobnými prešľapmi terajšieho primátora a terajšieho mestského zastupiteľstva už zaoberajú,“ uviedol Gašper.

Každému je, podľa jeho slov, jasné, že je dobré, ak sa rozumne využijú cudzie peniaze pre vlastný prospech. Eurofondy je nutné čerpať vo väčšej miere. To si vyžaduje vhodnú spoluprácu so všetkými politickými stranami, a to je možné len na základe zmeny kultúry politického správania. „Verím, že občania vo voľbách rozhodnú o výbere poslancov, ktorí osobné a politické, či stranícke sympatie a antipatie potlačia a začnú hľadať spôsob, ako pomôcť celému mestu. Je nutné prioritne sa orientovať na tvorbu pracovných miest a v tom prioritne na rozvoj turizmu. Eurofondy a turizmus sú v súčasnosti najefektívnejším zdrojom financií, ktorý môže mesto využívať,“ dodal kandidát na primátora.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM