Martin Sýkora Samospráva

Mestská knižnica v Kežmarku sídli v nových priestoroch: Presťahovala sa na Hlavné námestie.

Nové priestory ponúkajú väčší priestorový komfort. Modernizácia vyšla na niekoľko stotisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Mestská knižnica v Kežmarku sídli v nových priestoroch: Presťahovala sa na Hlavné námestie.
Zdroj: TASR

Primátor mesta Ján Ferenčák na dnešnom slávnostnom otvorení poznamenal, že interiér bývalej knižnice už nebol vyhovujúci a nespĺňal potrebné štandardy. „Z historických priestorov Reduty sa nám do nového objektu knižnice na Hlavnom námestí podarilo presťahovať viac ako 43 000 zväzkov kníh a viac ako 100 regálov. Vybavenie knižnice je pôvodné a postupne sa budeme snažiť knižnicu zveľaďovať,“ uviedla Barbora Kaprálová, riaditeľka Mestského kultúrneho strediska v Kežmarku, ktorá spravuje Mestskú knižnicu.

Priestory sú novšie, suchšie a hlavne je vytvorený priestor aj na čitáreň. Pri realizácii projektu nastali veľké problémy. „Mestu hrozila veľká ujma, mohli sme prísť zhruba o 500 000 eur. Finančné prostriedky sa však uchránili a použijeme ich na dostavbu zimného štadióna,“ povedal primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

Na výstavbu nových priestorov knižnice bolo použitých 75 % z európskych zdrojov, 10 % zo štátneho rozpočtu a mesto Kežmarok na jej výstavbu prispelo sumou zhruba 71 000 eur. Celkové investície sa pohybujú približne vo výške 600 000 eur. Priestory sú päťkrát väčšie ako tie pôvodné. „Máme ešte potenciál a chceme otvoriť umeleckú kaviareň, ktorá bude vo dvore, kde bude vonkajšia terasa s wifi pripojením. Budú sa tu môcť stretávať umelci v rámci Kežmarku. V rámci možností sa tu budú konať aj výstavy,“ vysvetlil primátor.

V novovzniknutej budove sa nachádzajú zatiaľ nevyužité priestory, do ktorých sa presťahuje mestská informačná kancelária. Do knižnice postupne pribudne aj nové zariadenie, najmä regály na knihy. „Počas celého mája máme bezplatnú registrácia pre nových čitateľov a verím, že k pôvodným 3600 zapísaným členom pribudnú ďalší,“ dodala Kaprálová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM