Martin Sýkora Rôzne

Mestská polícia si posvieti na parkovanie na zeleni: Pribudnú parkovacie miesta?

Mestská polícia v Poprade pripravila preventívnu akciu. Vodičov áut, parkujúcich na zeleni, chce upozorniť na porušovanie zákona a možné sankcie.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia si posvieti na parkovanie na zeleni: Pribudnú parkovacie miesta?
Zdroj: Dnes24.sk

Za zlé parkovanie pokuta 50 eur

Polícia takto reaguje aj na množstvo telefonátov prijatých na linke 159, na ktorú sa obracajú občania, rozhorčení z konania niektorých vodičov, ktorí pri hľadaní parkovacieho miesta odstavujú svoje vozidlá na chodníkoch a aj priamo na zeleni. Deje sa tak najčastejšie v podvečerných alebo ranných hodinách.

"Je potrebné, aby si vodiči vozidiel uvedomili, že nedostatok parkovacích miest nezakladá vodičovi právo porušovať zákon a mestská polícia môže za nesprávne parkovanie uložiť blokovú pokutu až do výšky 50 eur. Na druhej strane si plne uvedomujeme, že každé parkovanie mimo parkovacích miest sa nedá riešiť uložením blokovej pokuty, lebo inak by sme museli sankcionovať možno aj polovicu sídliska, čo určite nie je naším cieľom. Osobitnou časťou problému s parkovaním je parkovanie na žltých čiarach pri odpadových nádobách, ktoré je zakázané a takéto státie budú príslušníci mestskej polície riešiť dôslednejšie a nie iba napomínaním, nakoľko státím vozidla na takomto mieste je častokrát znemožnené vyprázdnenie smetných nádob,“ uviedol náčelník Mestskej polície v Poprade Štefan Šipula.

Výhovorky nepomôžu

Častejšie kontroly státia na zeleni majú svoje opodstatnenie v zákone o cestnej premávke, keďže vodič nesmie poškodzovať životné prostredie, najmä verejnú a cestnú zeleň a taktiež nesmie zastaviť a stáť s vozidlom na cestnej alebo inej verejne prístupnej zeleni, ak to nie je určené príslušnou dopravnou značkou. „Príslušníci mestskej polície sa často stretávajú s výhovorkami vodičov, ktorí si význam slova zeleň upravujú podľa toho, ako im to v danom momente vyhovuje. Je potrebné si uvedomiť, že aj keď sa na mieste často už nenachádzajú rastliny, najčastejšie tráva, je potrebné aby tam neparkovali, nakoľko stále je to považované za zeleň, aj keď už na tejto ploche nerastie tráva, ktorá bola často krát zničená práve takýmto nezodpovedným státím vozidiel,“ doplnil Šipula.

Mestská polícia Poprad vyhotovila informačné letáky, ktorými chce upozorňovať vodičov, ktorí svoje vozidlá parkujú na chodníkoch, kde neostáva voľná šírka 1,5 m a tiež parkujú vozidlá na verejnej zeleni, o tom, že týmto konaním porušujú ustanovenia § 25 ods. 1, písm. q) a písm. s) zákona NR SR č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke v znení neskorších predpisov. Porušenie uvedeného ustanovenia zákona môže mať za následok prejednanie skutku v priestupkovom konaní.

„Tieto upozornenia sú súčasťou prevencie Mestskej polície Poprad, ktorou sa snažíme prispieť k tomu, aby naše mesto bolo čistejšie, krajšie a aby životné prostredie, v ktorom žijeme, bolo zdravšie. S písomnými upozorneniami sa vodiči môžu stretnúť prevažne na sídliskách, kde príslušníci mestskej polície vykonávajú kontroly zamerané na dodržiavanie zákona o cestnej premávke a tieto budú zakladané za stierače motorových vozidiel," dodal Šipula.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM