Martin Sýkora Rôzne

Mestské kluby budú so severnými susedmi spolupracovať intenzívnejšie

V polovici novembra navštívila skupina Popradčanov poľské mesto Starý Sonč, kde ju oficiálne prijal primátor mesta Jacek Lelek. Podtatranci absolvovali pestrý program.

Ilustračný obrázok k článku Mestské kluby budú so severnými susedmi spolupracovať intenzívnejšie
Zdroj: archív Adriána Kromku

Stretnutie zorganizoval Klub Popradčanov pod vedením predsedníčky Júlie Watterovej za účasti predsedov a predstaviteľov Klubu Sobotčanov, Klubu Veličanov, poslancov mesta Poprad Anny Schlosserovej a Ondreja Kavku, ako aj ďalších inštitúcií a združení v Poprade. Stretnutie sa uskutočnilo pod záštitou a v spolupráci so slovenským konzulom v Poľsku a zároveň aj poslancom mesta Poprad Adriánom Kromkom.

Stretnutie s poľským primátorom

Primátor Jacek Lelek oboznámil delegáciu s históriou a súčasnosťou mesta, dosiahnutými úspechmi a zámermi, situáciou v oblasti cestovného ruchu a spoluprácou so slovenským partnerským mestom Levoča. „Medzi moje priority patrí aj posilnenie postavenia občianskych združení v Starom Sonči ako partnerov mesta a model popradských mestských klubov a ich činnosť môže byť prínosom a inšpiráciou pri napĺňaní tohto cieľa,“ uviedol Lelek a prisľúbil aktívnu spoluprácu pri nadviazaní a rozvoji spolupráce s občianskymi združeniami v Starom Sonči. Zároveň vyzdvihol osobnú spoluprácu s konzulom Kromkom a predstaviteľmi slovenských samospráv pri rozvoji slovensko-poľských vzťahoch, ako aj pri spoločných projektoch a cezhraničnej spolupráci.

Zdroj: archív Adriána Kromku

Spolupráca trvá už dlhšie

Konzul Adrián Kromka ocenil ústretový prístup primátora a doterajšiu vzájomnú spoluprácu napríklad pri spoločnom zasadnutí samospráv V4 pod názvom Malopoľské samosprávy v Európe – od susedstva k partnerstvu za účasti primátora mesta Stará Ľubovňa, konanej v starom Sonči pod záštitou maršálka Malopoľského vojvodstva alebo pri spoločnej podpore slovensko-poľskej premiéry divadelného predstavenia Malý princ v ktorej vystúpili zdravotne a telesne postihnuté deti z Poľska a zo Slovenska v spolupráci s Občianskym združením Gniazdo pre zdravotne a telesne postihnuté deti v Starom Sonči a Domom detí Božieho milosrdenstva n.o. v Stropkove. „Od začiatku diplomatickej misie v osobe primátora Jaceka Leleka som našiel nielen dobrého kolegu, ale aj priateľa so spoločným záujmom o prehĺbenie a posilnenie slovensko-poľskej spolupráce. Zároveň ako Popradčan a popradský poslanec v spolupráci s primátorom Lelekom, podporujem vznikajúcu spoluprácu popradských občianskych združení s partnerskými poľskými združeniami so zámerom vytvárať podmienky na jej rozšírenie aj do oblasti spolupráce regiónov a samospráv, cestovného ruchu, ako aj spolupráce podnikateľských subjektov,“ dodal Kromka.

Popradčania v Novom Sonči 11/2017
5
Galéria
Zdroj: archív Adriána Kromku

Na sútoku Popradu a Dunajca

V diskusii Jozef Pavlík informoval o histórii osadenia tabule na mieste, kde sa v Starom Sonči vlieva rieka Poprad do Dunajca. Tabuľa bola osadená v roku 2009 v spolupráci s Mládežníckym parlamentom mesta Poprad a nachádza sa na nej informácia o tom, že rieka Poprad ako jediná slovenská rieka spája Slovensko s Baltickým morom, ale aj mládež miest Poprad a Starý Sonč a dva bratské národy Poliakov a Slovákov. Predstavitelia mestských klubov vyjadrili záujem o spoluprácu a vzájomnú informovanosť o pripravovaných aktivitách a podujatiach. „V rámci tohto partnerstva by vznikli nové možnosti na prezentáciu nášho mesta Poprad, podtatranského regiónu, Tatier, vznikli by nové príležitosti ukázať poľským priateľom , že naše mesto, náš kraj a naše krásne Slovensko sa oplatí navštíviť a spoznávať,“ uzavrel Adrián Kromka.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM