Monika Vengrínová Rôzne

Mestskí poslanci odhalili zaujímavosti zo svojho súkromia: Takto prežijeme Veľkú noc!

Oslovili sme niektorých poslancov a poslankyne popradského parlamentu s tromi otázkami na tému Veľkej noci. Boli sme zvedaví, ako veľkonočné sviatky prežívajú oni a čo určite nesmie chýbať na ich veľkonočných stoloch.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci odhalili zaujímavosti zo svojho súkromia: Takto prežijeme Veľkú noc!
Foto: Adriana Blahová / Zdroj: Dnes24.sk

Ako a kde trávite veľkonočné sviatky?

Mária Trembáčová: Som kresťanka a pre mňa sú veľkonočné sviatky najkrajšie vtedy, ak sú prežívané v rodinnom kruhu a v pokoji. Spoločne sa pripravujeme na najväčší sviatok v roku. Preto sa ich snažím tráviť s rodinou, doma so všetkým, čo k tomu patrí…Upratovanie, pečenie, výzdoba a maľovanie kraslíc.

Marián Barilla: Aj keď som ich ako dieťa počas bývalého režimu prežíval skôr materiálne, dnes ich prežívam spolu s rodinou najmä duchovne, keď si cez zmŕtvychvstanie Ježiša pripomíname kresťanské hodnoty a ich uplatnenie v každodennom živote. Veľkonočné sviatky trávim zvyčajne doma v kruhu rodiny pripravovaním pohostenia pre hostí na Veľkonočný pondelok.

Štefan Pčola: Veľkonočné sviatky trávim spoločne s rodinou. Tieto chvíle, hlavne pondelok obehneme so synom a dcérkou našu najbližšiu rodinu a aspoň symbolicky okúpeme nežnejšie polovičky. Tento rok pôjdeme opäť aj s našou veliteľkou – Sofinkou. Viem, že je to možno neštandardné, že na kúpačku ide dievča (má 3,5 roka), ale je to milé…a možno kladieme základy pre nové poňatie Veľkonočnej kúpačky :) Ja mám osobne veľmi rád tieto návštevy, lebo niekedy prídeme na návštevu po roku a v tom zhone si človek neuvedomí, že rok s rokom sa stretol…ten čas tak rýchlo letí… Tento rok je iný v tom, že domov sa vrátim na Veľkonočnú nedeľu, po týždňovom športovom sústredení reprezentácie v cyklotriale v Chorvátsku.

Alena Madzinová: Veľkonočné sviatky trávim v závislosti od počasia. Za pekného počasia sú to prechádzky v prírode, v prípade zlého počasia si nájdem čas aj na čítanie knihy a počúvanie príjemnej hudby.

Jozef Švagerko: Veľkonočné trojdnie alebo tajomstvo, ako ho nazveme, je z hľadiska kresťanstva našou alfou a omegou. V týchto dňoch si viac, ako inokedy uvedomujem krehkosť hranice medzi slávou – „Kvetnou nedeľou“ a pádom – „Veľkým piatkom“. Veľkonočné sviatky sa snažím tráviť v kruhu svojej rodiny a návštevou Veľkonočnej liturgie.

Čo nechýba na vašom veľkonočnom stole?

Mária Trembáčová: Keďže mám rada tradície, na stole nesmie chýbať veľkonočná hrudka, baranček, či už cukrový alebo pečený. Cukrový upečieme doma, no takú plnenú jahňacinku má na starosti výlučne moja mama. Moji starí rodičia boli veľkí hospodári, starý otec bača. Neviem si predstaviť Veľkú noc bez ovčieho syra a iných dobrôt… O domáci chren s jablkami, či šľahačkou sa starajú moje deti…Tradične máme na obed vývar s rezancami, šalát a rezeň.

Marián Barilla: Okrem bežných pokrmov u nás rozhodne nesmie chýbať domáca hrudka syra, veľkonočný mazanec, piškótový baranček, údená šunka a vaječný likér.

Štefan Pčola: Manželka je vynikajúca kuchárka a tak vždy upečie minimálne dva koláče. Samozrejme veľkonočná šunka, chren nesmie chýbať.

Alena Madzinová: Veľkonočné jedlá sú u nás tradičné – šunka, vajíčka, syr, zemiakový šalát, koláče a pre vegetariánov veľa zeleniny.

Jozef Švagerko: Na našom stole nikdy nechýba, a som spolu s manželkou už 20 rokov, veľkonočný baránok, hrudka a údená šunka.

Ako prežívate Veľkonočný pondelok?

Mária Trembáčová: Veľkonočný pondelok trávim s dvomi dcérami v očakávaní, kto nás príde okúpať, kedy a ako…Veľkým prekvapením je vždy FS Vagonár. Nie len pre nás ale aj pre verejnosť, susedov, hlavne susedky :-). Ľudová hudba, kroje, mládenci a drevené vedrá plné vody sa predsa nevidia každý deň. Odmenou sú im kraslice, občerstvenie a farebné stuhy na korbáče. Rodina je vždy najdôležitejšia. Počas sviatkov sa zídeme a porozprávame aj o skutočnostiach, na ktoré počas celého roku nebol čas. Z každej strany počúvam ako ľudia neznášajú Veľkonočné sviatky…ja ich milujem. Sú krásne, tradičné, rodinné.

Marián Barilla: Ráno ideme s rodinou posvätiť jedlo do kostola a po raňajkách ideme so synom okúpať ženy a dievčatá z kruhu najbližšej rodiny.

Štefan Pčola: Pondelok som s deťmi v pohybe na „family tour“ a manželka je väčšinou radšej v práci alebo schovaná doma…

Alena Madzinová: Keď sú synovia doma, nenechajú si ujsť príležitosť obliať ma vodou so slovným komentárom, že to je pre zdravie a pre krásu… A potom som rada, že sa mi neujde viac, keďže nemám dcéru. Ako mladé dievča som Veľkonočný pondelok vnímala aj ako príležitosť pekne sa obliecť a čakať na svojich kúpačov. Vtedy to bola pre mňa sranda a zábava.

Jozef Švagerko: Tým, že mám jedenásťročného syna, ktorý je v poradí už piatou generáciou Jozefov Švagerkov, chodíme spolu kúpať naše známe dievčatá, aby boli zdravé a pekné. Daný čas využívam na návštevu najbližšej rodiny a známych.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM