Katarína Oravská Správy

Meteorológovia pre náš okres vydali výstrahu až 2. stupňa: Vietor môže dosiahnuť silu orkánu!

Treba rátať s poriadnym búrlivákom. Silný vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 94 – 119 kilometrov za hodinu! Meteorológovia pred ním varujú.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia pre náš okres vydali výstrahu až 2. stupňa: Vietor môže dosiahnuť silu orkánu!
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Meteorológovia Slovenského hydrometeorolo¬gic­kého ústavu vydali pre náš okres výstrahu druhého najvyššieho stupňa pred vetrom. Platí do 16:00. „Na hrebeňoch Tatier sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 26 – 33 m/s (94 – 119 km/h – pozn. red.),“ upozorňuje SHMÚ.

Táto rýchlosť, ktorú odborníci u nás očakávajú na hrebeňoch Tatier, predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ dodávajú meteorológovia.

Výstraha pred vetrom prvého stupňa platí pritom aj zajtra od 8:00 do 17:00. V okrese Poprad sa na hrebeňoch hôr očakáva výskyt vetra dosahujúci krátkodobo v nárazoch rýchlosť 18 – 26 m/s, čiže 65 – 94 km/h. Táto rýchlosť je u nás v tomto období síce bežná, ale napriek tomu môže spôsobiť škody menšieho rozsahu a predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM