Martin Sýkora Rôzne

Meteorológovia varujú pred extrémne vysokou rýchlosťou vetra na horách

Vo štvrtok (5.10.) určite zostaňte doma. Do hôr sa ísť rozhodne neoplatí. Pred nepriaznivým počasím varujú meteorológovia i horskí záchranári!

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia varujú pred extrémne vysokou rýchlosťou vetra na horách
Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu tretieho stupňa pred vetrom predovšetkým na horách pre okresy Liptovský Mikuláš a Poprad. Môže dosiahnuť rýchlosť až do 180 kilometrov za hodinu. Informuje o tom na svojej internetovej stránke. Výstraha je vydaná od obeda do polnoci.

„V Tatrách sa v polohách nad 2000 metrov miestami očakáva výskyt mimoriadne silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 145 až 180 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ varovali meteorológovia.

SHMÚ ďalej na sociálnej sieti upozorňuje, že v polohách nad pásmom lesa očakávajú, že rýchlosť vetra v nárazoch presiahne 115 kilometrov za hodinu, na hrebeňoch Vysokých a Západných Tatier viac ako 145 kilometrov za hodinu. „Vietor takto zosilnie okolo poludnia, zoslabne až v noci nazajtra,“ upozorňujú.

V polohách nad 1900 metrov nad morom je vo Vysokých Tatrách nový zmrznutý sneh, vyššie sú aj zvyšky staršieho snehu. Operačné stredisko Horskej záchrannej služby varuje, že povrch snehu tvorí poľadovica, pričom v najvyšších polohách je 10 – 40 centimetrov snehu, miestami sa tvoria až záveje. „Žiadame návštevníkov o zvýšenú opatrnosť pri túrach, neodporúčame prechod cez vysokohorské sedlá,“ dodali.

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM