Peter Handzuš Iné športy

Michal Bekeš chce pokoriť dvestovku. V januári trénoval aj relaxoval v sedle

Jediný reprezentant Slovenska v rýchlostnom lyžovaní Michal Bekeš začína sezónu. Po tréningoch v Lomnickom sedle odcestoval na preteky do Francúzska.

Ilustračný obrázok k článku Michal Bekeš chce pokoriť dvestovku. V januári trénoval aj relaxoval v sedle
Foto: Peter Handzuš

Slovenský reprezentant v rýchlostnom lyžovaní Michal Bekeš sa v roku 2017 dostal do najrýchlajšej kategórie S1, v ktorej sa už jazdí v aerodynamickom oblečení a lyžiach s dĺžkou 238 cm. S minulou sezónou je Michal spokojný: "Na to, že to bol prvý rok, tak bol úžasný. V marci 2017 som na majstrovstvách sveta vo Švédsku skončil dvanásty a v hodnotení svetového pohára som obsadil trináste miesto.”

V Tatranskej Lomnici trénuje aj relaxuje

“Doma” trénuje slovenský jazdec v Tatranskej Lomnici, kde má k dispozícii zjazdovku v Lomnickom sedle. Od siedmej do deviatej ráno, pred oficiálnym otvorením pre verejnosť. “Snažím sa využiť každý jeden pekný deň. Sú tu dobré podmienky na tréning, lebo tá zjazdovka je veľmi náročná, členitá,” prezradil o možnostiach na tréning Michal Bekeš a dodal: “Vo svetovom pohári sa jazdí na tratiach ohraničených sieťami. Tréning v Lomnickom sedle je hlavne o psychike, lebo ak človek spadne, môže to skončiť zle.”

Na svahu sa Michal objavil v spoločnosti dvoch mladých lyžiarov. Čo teda robí Michal Bekeš, keď nejazdí preteky alebo netrénuje v sedle? “Jazdím s týmito dvoma krpcami, ktorých trocha trénujem a popri tom relaxujem,” povedal o svojich víkendových parťákoch na svahoch v Tatranskej Lomnici.

Michal Bekeš chce pokoriť dvestovku. V januári trénoval aj relaxoval v sedle
4
Galéria
Zdroj: Archív Michala Bekeša

Prekoná rýchlosť 200 km/h?

Prvé preteky svetového pohára absolvuje Michal Bekeš v týchto dňoch vo francúzskom Vars, kde už niekoľko dní trénuje. “V tomto roku je mojím cieľom aspoň siedme miesto v celkovom hodnotení a veľkou výzvou je aj prekonanie rýchlosti 200 km/h. Moja aktuálna maximálna rýchlosť je 196 km/h, ale keďže len minulý rok som sa dostal do aerodynamickej kategórie, tak som nemohol štartovať na tých najstrmších zjazdovkách,” prezradil Michal.

Zdroj: Facebook

Bez sponzorov to nejde

Aj keď má slovenský pretekár viacero sponzorov, tí pokryjú len časť nákladov na preteky a počas leta pracuje Michal, ako amatérsky športovec tak, ako väčšina Slovákov. “Cez leto robím výškové práce, pokrývanie striech a tak. Okrem toho sa musím cez leto kondične pripraviť na zimu, aby som bol na vysokú rýchlosť pripravený aj po fyzickej stránke. Od jesene do jari sa venujem, aj vďaka sponzorom, len lyžovaniu,” dodal Bekeš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM