Martin Sýkora Samospráva

Letné štatistiky prekvapili Popradčanov: Júl číslami prekonal august

Mestská informačná kancelária v Poprade vybavila v priebehu letných mesiacov tisíce návštevníkov. Mnohých prekvapilo, že čo do početnosti bol júl silnejší.

Ilustračný obrázok k článku Letné štatistiky prekvapili Popradčanov: Júl číslami prekonal august
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Júl v Poprade prekvapil

Mestská informačná kancelária mesta Poprad vybavila počas prázdninových mesiacov na všetkých svojich pracoviskách – v centre mesta, na železničnej stanici a v Spišskej Sobote – spolu 16 555 návštev­níkov. Pre zaujímavosť – len pracovisko MIK v centre Popradu obslúžilo v mesiaci júl spolu 6007 a v auguste dohromady 5077 osôb – v porovnaní s tým istým obdobím uplynulého roka ide o nárast o 954 vybavených klientov len na tomto pracovisku.

Leto v Poprade tak prinieslo z pohľadu cestovného ruchu prekvapenie – mesiac júl návštevnosťou prekonal august , čo sa v minulosti nestávalo. „Kým v júli dominovali návštevníci zo Slovenska (39%) a z Českej republiky (33%), v auguste už prevládali Slováci (53%). Klientom sme v kancelárii v centra mesta vyšli v ústrety predĺžením prevádzkovej doby v týždni až do 20.-tej hodiny, novinkou v porovnaní s uplynulou sezónou bolo zriadenie infopointu v Spišskej Sobote, ktorý vznikol v spolupráci s Podtatranským múzeom v Poprade. Pracovníci infopointu vítali účastníkov vyhliadkových jázd turistického vláčika a pozývali ich do jednotlivých inštitúcií, ktoré je možné na Sobotskom námestí navštíviť,“ informovala riaditeľka Mestskej informačnej kancelárie mesta Poprad Lucia Pitoňáková.

Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Za celý rok 2015 vybavila MIK 33 331 klientov

Mimoriadne pestré bolo národnostné zloženie klientely na pracovisku na železničnej stanici, kde počas letných mesiacov obslúžili 4200 cestovateľov z rôznych krajín – nevynímajúc návštevníkov z Brazílie, Singapúru, Hong Kongu, Indie, Turecka, Malajzie či Austrálie a Kanady. Záujem návštevníkov Popradu sa už tradične sústreďoval na získavanie informácií o meste, o vysokých Tatrách, Slovenskom raji či aquaparkoch.

"Česká klientela sa často pýtala na možnosť vybaviť si preukaz na cestovanie vlakmi zdarma, či obzrieť si pôvodné miesta bývalých vojenských kasárni, kde mnoho z návštevníkov slúžilo na základnej vojenskej službe. Turisti z USA a Kanady mnohokrát spojili svoju dovolenku s hľadaním svojich koreňov aj v našom regióne. Zvykli sme si už aj na otázky ohľadom možností kúpania sa v plesách, či stanovaní vo vysokých nadmorských výškach,“ informoval Rastislav Hudec z informačnej kancelárie.

PREČÍTAJTE SI AJ: V Poprade pribudol infopoint: Ďalšie pracovisko MIK

„S letom sme spokojní. Toľko ľudí v Poprade – aj čo sa týka všetkých akcií organizovaných mestom alebo pod našou záštitou – toľko ľudí na námestí si naozaj nepamätám , jedine v zime počas príchodu Mikuláša. Som rád, že sa osvedčila aj pobočka informačnej kancelárie v Spišskej Sobote , ktorá množstvom vybavených návštevníkov ukázala svoje opodstatnenie,“ zhodnotil primátor Popradu Jozef Švagerko.

MIK
5
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM