Dominika Pacigová Iné športy

Milovník extrémnych pretekov: Prípravu na Spartan Race nepodceňuje

Extrémne prekážkové preteky Spartan Race si obľúbili milióny ľudí na celom svete. Medzi nich patrí aj 18-ročný Richard, ktorý sa zúčastňuje i zahraničných pretekov.

Ilustračný obrázok k článku Milovník extrémnych pretekov: Prípravu na Spartan Race nepodceňuje
Zdroj: archív Richarda Pospíšila

Richard Pospíšil (18) pochádza z Popradu. Šport je jeho najväčšou záľubou. Venuje sa viacerým športom, avšak jeho srdce patrí pretekom Spartan Race. Nepohŕda ani behom do vrchu alebo cestnému behu. Z kolektívnych športov sa príležitostne venuje futbalu, ktorý hrával súťažne 10 rokov.

Extrémne preteky si zamiloval

O pretekoch Spartan Race sa dozvedel pred troma rokmi. „O týchto pretekoch mi povedal môj vtedajší a našťastie aj terajší tréner Peter Žiška. Zaujalo ma to až do tej miery, že som ich musel ešte v to leto vyskúšať,“ spomína Richard, ktorý je do tohto športu každým dňom viac a viac zažratý aj vďaka tímu Extreme Obstacle Runners, v ktorom momentálne pôsobí. Prvé preteky absolvoval vo Vechci v roku 2014.

„Bol to prvý možný termín, keďže pretekať je možné až od 15 rokov,“ prezradil a dodal, že obsadil 21.miesto, ktoré bolo pre neho obrovskou senzáciou a motiváciou zároveň.

Richard Pospíšil - Spartan Race bežec 02/2017
5
Galéria
Zdroj: archív Richarda Pospíšila

Splnené detské sny

Pretekaniu sa aktívne venuje už 3 roky. Má za sebou okolo 60 pretekov, z toho 19 Spartanov. „Absolvovať tieto preteky by určite nebolo možné bez tímových sponzorov, hlavne Reebok, CEP, Aone a ďalších. Môj tím a moji skvelí rodičia mi umožnili všetky tieto preteky absolvovať a za to im ďakujem," vysvetlil Pospíšil.

Tomuto extrémnemu terénnemu športu sa nevenuje len na Slovensku. Zúčastnil sa aj Majstrovstiev sveta Spartan Race v USA, kde panovala skvelá atmosféra. „Z okolo 8000 účastníkov som sa umiestnil na 52. mieste a v kategórii do 20 rokov som bral síce nevyhlasované, ale predsa prvé miesto,“ poznamenal Richard, ktorému sa pomaly plnia detské sny.

Zdroj: archív Richarda Pospíšila

Sezónu odštartuje vo Svite

Momentálne sa naplno venuje príprave na Winter sprint, ktoré sa budú konať už v sobotu (18.2.) vo Svite. Pôjde o najkratšiu trať v rámci pretekov Spartan Race. „Je to tá najľahšia forma Spartana, takže ideálny štart do sezóny 2017. Našťastie to bude v zimných podmienkach bez vody v tekutej forme, ale vo forme ľadu všetkých pretekárov určite dosť potrápi,“ poznamenal Richard.

Prípravu na trať a prekážky netreba podceniť. Prekážky tvoria podstatnú časť pretekov, pretože ide o extrémne terénne prekážkové preteky. „V zime veľa hodín venujem behu alebo bežkám, čo je skvelá forma prípravy. Na prekážky sa oplatí špeciálne trénovať. V zime túto činnosť zanedbávam, ale v hlavnej sezóne sa venujem hlavne hodu oštepom, lezeckej stene a noseniu ťažkých bremien. Momentálne je to len posilňovňa,“ opísal režim prípravy počas roka.

Minulý rok si z prvého ročníka Winter Spartan Race vo Svite odniesol 10.miesto, ktoré by rád obhájil. „O ambíciách sa v prvých pretekoch ťažko hovorí. Neviem, ako som na tom či už ja alebo konkurencia. Takže idem s odhodlaním v zdraví dokončiť preteky a úspešne vstúpiť do novej sezóny,“ uzavrel s vierou, že domácu kulisu nesklame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM