Peter Handzuš Rôzne

Mimoriadna situácia trvá, napoludnie by ju mohli odvolať, škody sú vysoké

Mimoriadna situácia, ktorú vo Vysokých Tatrách vyhlásili v piatok (8.4.), naďalej trvá. Dnes ráno opäť zasadol krízový štáb. „Vzhľadom na to, že dnes do 12.00 h platí výstraha 2. stupňa aj pre oblasť Vysokých Tatier, mimoriadna situácia ostáva,“ uvie

Verí však, že napoludnie ju odvolajú. Silný nárazový vietor fúkal aj túto noc, na cestu medzi Štrbským Plesom a Tatranskou Štrbou spadlo viacero stromov. Na mestskom majetku škody hlásené neboli. „Celkové škody, ktoré nám vietor od piatka spôsobil, sme predbežne odhadli na 250.000 eur,“ objasnil Mokoš.

Najväčšie škody sú na Dome služieb v Starom Smokovci, kde vietor strhol strechu. Zatiaľ ju vyčíslili zhruba na 50.000 eur. O strechu prišla aj Základná škola s materskou školou v Dolnom Smokovci, poškodené sú podľa primátora aj ďalšie strechy. Vietor zvalil komíny na viacerých bytovkách v časti Pod Lesom, v Tatranskej Lomnici a v Starom Smokovci poškodil hroby a odfúkol predajné stánky.

V teréne sú aj dnes od rána pracovníci mestských organizácií, ktorí odstraňujú škody po víchrici. Od nedele (10.4.) pomáhajú aj členovia Asociácie samaritánov SR. „Od štvrtka (7.4.) večera do nedele do 10.00 h sme absolvovali do 30 výjazdov pre popadané stromy, v rámci jedného výjazdu však naši hasiči absolvovali aj niekoľko záchranných prác, boli prakticky posielaní z jedného výjazdu na druhý,“ priblížil víkendovú prácu popradských hasičov riaditeľ Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch.

Podľa neho však neboli problémy len vo Vysokých Tatrách, niekoľko výjazdov hasiči absolvovali aj na podhorí, v okolí obcí Šuňava, Liptovská Teplička a Hranovnica. V noci nadnes popradskí hasiči zasahovali len dvakrát. „Dá sa povedať, že situácia je stabilizovaná, už nebolo hlásené padanie väčšieho množstva stromov,“ uzavrel Šproch.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM