Monika Vengrínová Rôzne

Mimoriadne teplo v okolí Rainerovej chaty: Na snehovú kraslicu tento rok môžeme zrejme zabudnúť

Rainerovu chatu každý rok zdobí snehová kraslica. Tento krát sa to zrejme nestane. Dôvodom je mimoriadne teplé počasie a nedostatok prírodného snehu. Nádejou ostáva avizované víkendové ochladenie a sneženie.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadne teplo v okolí Rainerovej chaty: Na snehovú kraslicu tento rok môžeme zrejme zabudnúť
Zdroj: TASR

„Na víkend hlásia ochladenie, ak napadne aspoň desať centimetrov snehu, kraslicu by sa mohlo podariť postaviť. Ak nie, snehu bude akurát na košík s malými kraslicami,“ povedal chatár z Rainerovej chaty Peter Petras. Viac ako trojmetrová kraslica už roky dopĺňa galériu snehových sôch, ktoré vytvára Peter Petras pri Rainerovej chate. Za posledných sedem rokov, odkedy chatár vytvára okrem betlehemu aj ďalšie sochy, sa vždy podarilo postaviť nosiča i kraslicu.

Krátko po dokončení snehového betlehemu sa začiatkom roka Peter Petras pustil do ďalšej snehovej sochy, ktorou je vysokohorský nosič aj s nosičskou krošňou. Túto sochu „posadil“ pred chatu, kde nosič akoby oddychoval na „štande“ s ťažkým nákladom. Momentálne ma snehový nosič výšku necelé tri metre. Na jeho vytvorenie potreboval Petras takmer 30 metrov kubických snehu, ktorý nanosil z okolia chaty. „Ak by mal niekto šťastie a videl by nosiča, keď sa postaví, dosahuje výšku až štyroch metrov,“ povedal Petras.

Snehovému betlehemu i nosičovi však neprospievajú silné slnečné lúče. Aj keď je snehový betlehem v tieni, figúry v ňom už majú abstraktnejšiu podobu. Obe snehové sochy, betlehem i nosič, sú však stále objektom záujmu návštevníkov. „Niektorí prídu len preto, aby videli tieto sochy,“ dodal Petras.

foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM