Peter Handzuš Rôzne

Minister Krajcer v Spišskej Sobote

Minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer si bol obzrieť budovy v Spišskej Sobote, ktoré majú po minuloročných povodniach narušenú statiku.

O tom, ako neľahko sa žije v historických objektoch by mohol hovoriť pán Kocún, ktorý spolu s ďaľšími obyvateľmi Spišskej Soboty obýva budovy zo 17. storočia, ktoré boli súčasťou fortifikačného (pevnostného) systému mesta. V budovách, ktoré sú štátnymi pamiatkami, nemôžete používať na údržbu bežné materiály, ale len predpísané či povolené, ktoré správu budov častokrát predražujú.

Po posledných povodniach, kedy sa vyliala zo svojho koryta rieka Poprad, došlo k podmytiu brehu a následnému popraskaniu stien a narušeniu statiky niektorých priľahlých budov, patriacich k bývalému fortifikačnému systému. Napriek tomu, že budovy nepatria k chráneným, snažil sa poslanec MsZ Slavomír Božoň pomôcť riešiť vzniknutú situáciu aj prostredníctvom ministra kultúry Daniela Krajcera. Ako sa však po stretnutí v Spišskej Sobote obidvaja vyjadrili, prioritou je spevnenie svahu k rieke Poprad. To však nespadá pod kompetenciu ministra Krajcera. Kompetentní prisľúbili snahu nájsť riešenie, ako v rámci protipovodňových aktivít zabrániť ďaľšiemu zosuvu brehov nad riekou Poprad pod historickými budovami v Spišskej Sobote.

Naše zábery sú z bývalej ľadovne pivovaru Antonína Majunkeho v Spišskej Sobote.

Minister Krajcer v Spišskej Sobote
1
Galéria
0627_krajcer
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM