Martin Sýkora Rôzne

Minister na korčuliach: Šéf diplomacie si pod Tatrami dobíja baterky

Vidieť večne dobre naladeného ministra, ako si to trieli po chodníku na korčuliach, sa nenaskytne každý deň. Miroslav Lajčák má k Tatrám a Popradu veľmi blízko.

Ilustračný obrázok k článku Minister na korčuliach: Šéf diplomacie si pod Tatrami dobíja baterky
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Hodiny presedené v lietadle, tisíce odpovedí na otázky zvedavých novinárov, zmeny časových pásiem a rôznych kútov zemegule. To je každodenný chlebík slovenského ministra zahraničných vecí, ktorý už tradične využil letné obdobie a prázdninový režim na vyvetranie hlavy, psychický oddych a aktívny relax.

„To je vždy časť roka, na ktorú sa veľmi teším, stráviť čas pod Tatrami aktívnym pohybom. Potrebujem k môjmu životu pohyb a byť v kondícii, keďže moje pracovné vypätie je veľmi náročné. Pravdou je, že polovicu času som vo vzduchu, v zahraničí. Športu mám menej ako by som chcel. Snažím si to kompenzovať práve počas dovolenky,“ povedal s úsmevom Miroslav Lajčák, o ktorého kondíciu sa už tradične stará jeho brat Vladimír.

Hektický pracovný život a radosť z Tatier

Šéf slovenskej diplomacie navštevuje Poprad pravidelne a cíti sa tu ako doma. Voľných dní býva v priebehu roka málo, preto si Miroslav Lajčák pobyt pod Tatrami dokáže patrične užiť, o čo sa stará riaditeľ popradského gymnázia a mestský poslanec Vladimír Lajčák. „Samozrejme, že mu pomôžem zregenerovať a zrelaxovať, pretože život môjho brata je neuveriteľne exponovaný. Sám niekedy nechápem, ako dokáže zvládnuť časové i vegetatívne pásma – a to všetko pod tlakom. Vždy, keď si vyhradí týždeň pre Tatry, tak mu zabezpečím dvojfázový športový tréning, aby si vyčistil hlavu,“ konštatoval starší zo súrodeneckej dvojice.

Minister každý deň využíva korčule, bicykel, hrá tenis, beháva a vychutnáva si vysokohorské túry, ktoré zbožňuje. „Brat je športový fanatik, takže sa o to postará, aj keby sa mi nechcelo. Aj keď je škaredé počasie, tak ideme minimálne do telocvične alebo posiľňovne. Je veľký motivátor. Ale motivovať ma veľmi nemusí, keďže sám cítim deficit fyzickej aktivity,“ vyjadril sa Miroslav Lajčák.

„Neviem sa na Tatry vynadívať. Stále si ich fotím a potom si na dlhých cestách pozerám obrázky, alebo si ich dávam ako pozadie. Veľmi mi to pomáha počas celého roka.“

Svojho prázdninového zverenca pochválil pri naháňaní kondície aj brat Vladimír. „Má veľmi dobrý genetický základ, je veľmi zdatný. Vidieť, že sa snaží športovať a udržiava sa v dobrej kondícii, za čo ho musím pochváliť. Chceme ešte urobiť minimálne dve túry v Tatrách, zahráme si tenis s priateľmi a natiahneme sa pri behu, na korčuliach alebo bicykli. Vidíme sa málo. Je veľmi vyťažený. Práve počas týchto dní máme čas sa v kľude porozprávať a prebrať, čo sme za rok zažili. Miro je človek, ktorý o svete veľmi veľa vie, takže sa dozviem informácie, ktoré by sa za normálnych okolností ku mne nedostali,“ dodal s úsmevom Vladimír Lajčák.

Po oddychu práca na plné obrátky

Týždeň, počas ktorého si minister zahraničia dobíja baterky, sa onedlho skončí a na rad prídu povinnosti, ktorým sa úspešný diplomat nevyhne ani na dovolenke. „Nemôžem úplne vypnúť. Musím mať mobil pri sebe, stále kontrolujem maily a reagujem na to, čo je urgentné. Ale celý deň sa venujem fyzickým aktivitám,“ povedal Miroslav Lajčák.

Doma je hlavnou výzvou predsedníctvo Slovenska v EÚ. „Teraz máme trošku pauzu na nádych a výdych, keďže aj európske inštitúcie tiež pracujú v takom letnom režime. Koncom augusta sa to opäť rozbehne. Už začiatkom septembra privítam v Bratislave všetkých mojich kolegov – ministrov zahraničných vecí s manželkami. A potom sa to začne sypať – čaká ma veľa ciest,“ prezradil čosi zo svojho pracovného kalendára renomovaný diplomat, ktorý je zároveň kandidátom na jeden z najvyšších postov na svete. Už v jeseni bude ďalšie kolo výberu kandidátov na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov. „Je to veľmi zložitý proces. Mám za sebou už dve kolá a čaká nás niekoľko ďalších. Je to náročné psychicky aj časovo. Preto sa tu potrebujem poriadne dobiť, pretože viem, že akonáhle odídem z Tatier, ponorím sa do víru pracovných povinností. Potrebujem pozitívnu energiu,“ uzavrel Miroslav Lajčák.

Prázdniny a dni voľna sa krátia aj staršiemu z bratov Lajčákových. Vladimír ako riaditeľ gymnázia a komunálny politik toho má na pláne taktiež viac než dosť. „Čaká ma v škole nový päťročný cyklus s novými plánmi s ešte lepšou kvalitou v našej práci. Čo sa týka komunálnej politiky, musím povedať, že som po všetkých tých veciach stratil „drive“. Mám pocit, že mesto prešľapuje na mieste, chýba nám jasný smer a priority. Obávam sa toho, že po dvoch rokoch nemôžeme povedať, čo sme tu urobili. Je najvyšší čas zamerať sa na čosi, čo v tomto meste prinesie občanom prospech,“ uzavrel popradský mestský poslanec.

PREČÍTAJTE SI AJ: Riaditeľ popradského gymnázia Vladimír Lajčák: Viesť školu je náročnejšie ako futbalový tím

Minister Lajčák - korčule
9
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM