Peter Handzuš Basketbal

Ministerstvo neposkytlo SBA dotácie

Slovenský basketbal aj naďalej čelí vážnej hrozbe bankrotu. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR totiž neposkytlo pre Slovenskú basketbalovú asociáciu (SBA) štátne dotácie za rok 2011 vo výške 550.000 eur. Vedenie SBA sa bude zložitú situ

„Je nám ľúto, že napriek našej snahe a poskytnutí dokumentov zo strany ministerstva školstva nebol záujem stretnúť sa s nami a riešiť situáciu,“ uviedol vo svojom vyhlásení pre TASR prezident SBA Jaroslav Janáč. Neposkytnutie dotácií za tento rok dostáva SBA do situácie, keď nebude schopná financovať mládežnícke a reprezentačné aktivity, čo ohrozuje účasť družstiev na budúcoročných európskych šampionátoch. Minulý piatok SBA na ministerstvo doručila aj oznámenia o ukončení exekúcií. „Mrzí nás postoj ministerstva, ktoré napriek mnohým pokusom o dialóg z našej strany nevypočulo našu prosbu sadnúť si spoločne za rokovací stôl a nájsť riešenie, ktoré by zachránilo basketbal. Ministerstvo na pokusy o dialóg nijako nezareagovalo a rozhodlo sa v záujme dočerpania prostriedkov určených na tento rok pre šport, presmerovať dotáciu určenú pre basketbal vo výške 550 tisíc EUR iným športovým zväzom,“ dodal Janáč.

SBA v záujme basketbalových organizácií, ktoré zastrešuje, stále hľadá východisko zo zložitej situácie. „Medzi sviatkami sa budeme snažiť získať ďalších sponzorov tak, aby SBA mala peniaze na fungovanie aspoň do konca bežiacej ligovej sezóny. Určite to nebude ľahké, už tento rok sme, vzhľadom na stav v akom sme SBA našli po bývalom vedení, mali náročné rokovania so súkromnými sponzormi. Verím, že sa podarí prefinancovať chod SBA dovtedy, keď by sa mali prideľovať dotácie na rok 2012. Na budúci rok má štartovať osem mládežníckych reprezentačných družstiev na ME. SBA má v úmysle naďalej rozvíjať starostlivosť o mládež a existujúce basketbalové kluby. Navyše je jediným vyhlasovateľom a realizátorom súťaží, preto sa opätovne pokúsi vyzvať ministerstvo na spoločný dialóg. Verím, že sa nám konečne podarí dostať ministerstvo za rokovací stôl a reálne si vysvetliť ich predstavy a očakávania. Máme v úmysle uchádzať sa o priznanie dotácií na budúci rok, preto opätovne ministerstvo vyzývam na spoločné stretnutie medzi sviatkami,“ zakončil Janáč.

Prezident SBA ešte začiatkom mesiaca informoval, že dlhy SBA sa vyšplhali na takmer milión eur. Do toho nie je zarátaná pôžička vo výške 200.000 eur od FIBA Europe, ktorú uzavrelo ešte predchádzajúce vedenie SBA na čele s prezidentom Rudolfom Petrovským. Zmluva je okrem iného viazaná na pôsobenie generálnej sekretárky Nataše Hrisenkovej, ktorá je aj členkou Rady FIBA Europe. Tá však od májových volieb v štruktúrach národného zväzu nefiguruje. Súčasný šéf SBA Janáč pôžičku spochybnil a opiera sa najmä o to, že v účtovníctve národnej asociácie ani v účtovníctve FIBA Europe táto pôžička nefiguruje, že peniaze skončili na účte dcérskej spoločnosti Slovakia Basket s.r.o a že boli použité na úhradu položiek, na ktoré mala SBA vyhradené financie zo štátnej dotácie. Prvým nežiaducim krokom FIBA voči SBA bolo to, že generálny sekretár FIBA Europe Nar Zanolin oficiálne pozastavil nomináciu slovenských rozhodcov na vrcholné podujatia. Zanolin si stanovil aj tri podmienky, za ktorých je ochotný ďalej rokovať o probléme. Medzi nimi bola aj podmienka o začatí rokovania na opätovné dosadenie Hrisenkovej do funkcie generálnej sekretárky a uznanie spornej pôžičky. S tým SBA jednoznačne nesúhlasíla. Osud „slovenskej“ pôžičky mali na úrovni FIBA Europe preberať 17.-18. decembra, na zasadnutí rady v Mníchove však k tejto záležitosti nevydali žiadne oficiálne stanovisko.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM