Peter Handzuš Rôzne

Ministerstvo pôdohospodárstva zakázalo zakladať ohne v lesoch a ich okolí

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s okamžitou platnosťou zakazuje pri využívaní lesov verejnosťou na lesných pozemkoch a v ich 50-metrovom ochrannom pásme zakladať a udržiavať otvorené ohne.

Tento zákaz je platný až do odvolania a o jeho zrušení rozhodne ministerstvo podľa vývoja meteorologickej situácie. TASR o tom informoval tajomník odboru komunikácie s médiami na ministerstve pôdohospodárstva Juraj Kadáš.

„Z hľadiska vývoja požiarnej a meteorologickej situácie na území Slovenska dochádza k vzniku požiarov na lesných pozemkoch, ktoré môžu spôsobiť veľké materiálne, ako aj environmentálne škody. Je preto v záujme ochrany práv vlastníkov, správcov a obhospodarovateľov lesov, v záujme ochrany lesov, ako aj vo verejnom záujme takýmto škodám na lesných pozemkoch a v lesoch predchádzať,“ povedal Kadáš. V prípade porušenia zákazu hrozí previnilcom pokuta do výšky 1000 eur.

Už druhý deň sa snažia hasiči zlikvidovať požiar v lese nad obcou Budimír v okrese Košice – okolie. Podľa informácií, ktoré TASR poskytol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Košiciach, na mieste horela vrstva lístia a silný vietor požiar rozšíril na väčšie územie. Po zlikvidovaní ohnísk v stredu (9.11.) večer, sa dnes ráno objavili ďalšie ohniská a rýchlo sa rozširovali.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM