Peter Handzuš Rôzne

Ministerstvo spustilo web so zdigitalizovanými učebnicami

Ministerstvo školstva dnes spustilo internetovú stránku eaktovka.sk, kde si môžu žiaci, učitelia aj celá verejnosť prečítať 26 učebníc, ale aj knihy určené na povinné čítanie či odborné materiály.

Z tohto webu sa dá stiahnuť aj 65 audionahrávok. Na stránke sa stačí zaregistrovať prostredníctvom sociálnej siete Facebook alebo zadaním mena a mailovej adresy.

„Sľubujeme si od toho, že žiaci sa budú môcť učiť aj tam, kde učebnice nemajú, napríklad na prázdninách u babičky, ale aj to, že učitelia budú môcť ľahšie kombinovať jednotlivé učebnice, skombinujú si niektorú časť z fyziky alebo chémie,“ vyhlásil dnes na tlačovej konferencii šéf rezortu Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Rezort tiež očakáva, že eaktovka.sk pomôže riešiť problém s nedostatkom učebníc. „Učebnice budú na internete a odtiaľ by nemali zmiznúť,“ doplnil Jurzyca. Verí, že portál bude široko využívaný, keďže podľa štatistík má 92 percent domácností so školopovinnými deťmi počítač a z nich má 70 percent prístup k internetu.

Ministerstvo chce postupne na stránku dodať väčší počet učebníc. „Učebnice budeme určite zabezpečovať až do 10. marca (predčasných volieb, pozn. TASR),“ doplnil šéf rezortu. Na portáli sú okrem slovenských aj maďarské učebnice, a to napríklad matematika pre 4. ročník základnej školy, prírodoveda pre 3. ročník ZŠ či chémia pre 3. ročník gymnázia so štvorročným štúdiom.

Na stránke je vytvorený priestor na odbornú diskusiu pre učiteľov, ktorí budú môcť upozorňovať na chyby a nedostatky materiálov. „Máme už vytvorenú pracovnú skupinu, ktorá by veľmi rýchlo zareagovala, takže by sme mohli učebnice, ktoré majú chyby, opravovať hneď. Texty na našom portáli by boli korektné a ďalšia reedícia učebníc by sa robila s dobrým textom,“ podčiarkol minister.

Ministerstvo investovalo do portálu a na jeho udržiavanie doteraz asi 9000 eur. Učebnice a ďalšie materiály, ktoré sú zverejnené na webe, stáli 130.000 eur. „Bolo to vysúťažené. Tak ako boli vysúťažené tlačené verzie, spolu s tým sa vysúťažili ceny za elektronické verzie. Je to cena za sprístupnenie celej verejnosti,“ informoval šéf rezortu.

Nedostatok učebníc sprevádzal školy aj na začiatku tohto školského roka. Podľa Jurzycu chýba momentálne v „reformných“ ročníkoch – štvrtom a ôsmom na základnej školy a štvrtom na strednej škole jediná kľúčová učebnica, a to fyzika pre ôsmy ročník. „Tá bude asi do mesiaca dodaná, čiže kľúčové učebnice reformného ročníka budú k polroku všetky,“ povedal. Prvé dva reformné ročníky majú podľa ministerstva všetky učebnice. „Problém s učebnicami sa už blíži k rozmerom, ktoré sú minimálne,“ doplnil.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM