Dominika Pacigová Správy

Mladá vedkyňa Nela Gloríková (17): Biológia mi učarovala už v útlom detstve

Sviťanka Nela Gloríková (17) má vďaka svojmu talentu zapletené prsty do viacerých zaujímavých projektov.

Ilustračný obrázok k článku Mladá vedkyňa Nela Gloríková (17): Biológia mi učarovala už v útlom detstve
Foto: Blanka Lehotská

Pravdepodobne ste už o nej počuli a určite aj počuť budete. Je mladá, šikovná a ambiciózna. Aj takými slovami by sa dala stručne charakterizovať Nela Gloríková, ktorá si prednedávnom vybojovala na medzinárodnej vedeckej olympiáde krásne druhé miesto. Je študentkou Gymnázia na Kukučínovej ulici v Poprade. Už dlhšiu dobu sa venuje biológii a ornitológii. V poslednom čase ju začala zaujímať aj matematika, ktorá je pri práci s biológiou nevyhnutnosťou. Viac nám o vášni k prírodným vedám a jej úspechoch prezradila sama.

Kedy si sa začala venovať biológii?

  • Bolo to ešte v útlom detstve, ale nešlo o biológiu ako vedu. Skôr ma zaujímali zvieratá a rastliny asi ako každé dieťa, ktoré chce objavovať svet okolo seba. Skúmanie procesov a prepájanie biológie s matematikou prišlo až neskôr.

Čo ťa v biológii fascinuje najviac?

  • Určite je to skúmanie správania sa živočíchov a odhaľovanie algoritmov i procesov, ktorými sa riadia. Príroda je fascinujúca od jej počiatku v horúcich morských gejzíroch až po súčasnosť. Žijeme v krásnej dobe, kde je mnoho nastolených otázok a stále je čo objavovať.

Ak sa pozrieme pár mesiacov dozadu, na medzinárodnej olympiáde mladých výskumníkov v Gruzínsku si bola najmladšou súťažiacou a získala si skvelé druhé miesto! Akým projektom si sa prezentovala?

  • Prezentovala som 5 ročnú štúdiu populácie vodnára potočného (Cinclus cinclus) na rieke Poprad od jej prameňa až po hranice s Poľskom.

Mohla by si nám populáciu vodnára potočného v rámci tvojho projektu priblížiť?

  • Ide o druh, ktorý je významným bioindikátorom čistoty vôd. Po každoročnom premapovaní populácie sme vytvorili predikčný model, na základe ktorého vieme predpovedať stav populácie vodnára pri optimálnych podmienkach a zmena biotopu sa okamžite odrazí v modelovej populácii.

Čo predchádzalo postupu na medzinárodnú olympiádu?

  • Túto prácu som prezentovala aj na biologickej olympiáde. Postupom z celoštátneho kola sa dvaja súťažiaci prebojovali na medzinárodnú prehliadku IYIPO 2016, ktorá sa konala v metropole Gruzínska – Tbilisi.

Mala si už možnosť spolupracovať s ustanovizňou, ako je napríklad Slovenská akadémia vied?

  • Toto leto som mala možnosť stáže v SAV-ke. So Slovenskou akadémiou vied ako takou nespolupracujem, ale školí ma pracovník SAV vo Zvolene, doktor Naďo.

Na čo sa momentálne špecializuješ?

  • V súčasnosti čítam vedecké články a učím sa programovať v štatistických programoch. Časom si zvolím problematiku, ktorú sa budem snažiť na základe modelového živočícha objasniť.

Prázdniny sú časom i priestorom na oddych. Ako si už spomínala, máš za sebou stáž, plánuješ ešte niečo alebo si ideš vychutnávať voľné chvíle?

  • Prázdniny sú určite pre mnohých dva mesiace nič nerobenia, ale ja sa snažím využiť tento čas naplno. Začala som pracovať na pár simuláciách pohybu netopierov v programe s názvom NetLogo. Je to určite veľmi zaujímavá práca, ale aj od tej si treba občas oddýchnuť, napríklad túrou v horách.

Nela svojou pracovitosťou a húževnatosťou reprezentuje seba, jej školu, naše mesto a dokonca aj celé Slovensko. Nádejná vedkyňa je živým dôkazom toho, že sa dá aj v pomerne mladom veku vykročiť z davu a postupne si plniť svoje sny.

Mladá vedkyňa Nela Gloríková (17): Biológia mi učarovala už v útlom detstve
3
Galéria
Foto: Blanka Lehotská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM