Rôzne

Mláďa vzácneho bociana čierneho spod Tatier: V hniezde ho prijali za svojho a už má za sebou aj veľký deň

Osud zachráneného mladého bociana čierneho spod Tatier sa zatiaľ vyvíja sľubne. Bocianik sa našiel ešte začiatkom júla tohto roka vo Svite. Mal ľahšie poranenie krídla, úspešne však zrehabilitoval a následne mu ochranári našli novú rodinu.

Ilustračný obrázok k článku Mláďa vzácneho bociana čierneho spod Tatier: V hniezde ho prijali za svojho a už má za sebou aj veľký deň
Zdroj: Dnes24.sk

„Po úspešnej rehabilitácii bol doložený do obsadeného hniezda bocianov čiernych s mláďatami, kde ho rodičia prijali za svojho,“ priblížil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko. A mladý bocian má už za sebou aj veľký deň. „Koncom júla spoločne s ostatnými mláďatami prvýkrát vyletel z hniezda,“ prezradil ďalej Majko.

Mladé bociany sa podľa ochranárov zvyknú potom niekoľko dní až týždňov zdržiavať v blízkosti hniezdiska a ešte sa stále vracajú na hniezdo, kde im rodičia prinášajú potravu. Toto obdobie je pre mladé bociany veľmi dôležité, postupne sa totiž osamostatňujú, zdokonaľujú sa v lietaní a lovení koristi.

V druhej polovici augusta sú už na Slovensku bežne pozorované väčšie kŕdle bocianov, ktoré sa chystajú na ďalekú cestu na zimoviská. „Náš zachránený bocian sa zatiaľ s celou rodinou stále zdržiava v širšom okolí hniezdiska,“ dodal Majko. Ochranári dúfajú, že je v dobrej kondícii a najťažšiu skúšku v jeho živote, prvý let na zimovisko, zvládne bez väčších problémov.

Vzácne bocianie mláďa objavili na začiatku júla v okolí mesta Svit, keď predčasne opustilo hniezdo a pritom si ľahšie zranilo krídlo. Náhradnej bocianej rodiny sa po rehabilitácii u ochranárov dočkal v polovici júla, umiestnili ho do hniezda na slovensko-poľskom pohraničí.*** „Bocian čierny žije veľmi utajeným spôsobom života, hniezdi na starých vysokých stromoch v odľahlých a málo navštevovaných lesoch,“*** uzavrel riaditeľ Správy TANAP.

Foto: Marek Szczepanek – Wikipedia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM