Peter Handzuš Samospráva

Mládežníckemu hokeju došli peniaze. Každý vidí príčinu inde

Hokejové mesto Poprad zažíva ťažké časy. Ku každoročnému problematickému financovaniu seniorského hokeja, ktoré pozná drvivá väčšina slovenských, nielen hokejových klubov, sa pridal aj problém s financovaním mládeže.

Ilustračný obrázok k článku Mládežníckemu hokeju došli peniaze. Každý vidí príčinu inde
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Športové kluby polície, pod ktoré patrí aj mládežnícky hokej v Poprade, sú financované z viacerých zdrojov. Podľa výkonného riaditeľa Hokejového klubu Športového klubu polície Poprad Tibora Turana však v roku 2013 z Ministerstva vnútra a Ministerstva školstva neprišli do klubovej pokladne žiadne peniaze, preto klub spoliehal aspoň na dotáciu na športovú činnosť, ktorú pre HK ŠKP Poprad schválili poslanci v rozpočte mesta na rok 2013, a to vo výške 45 000 €.

Na januárovej správnej rade HK ŠKP Poprad tak T. Turan požiadal cez člena správnej rady delegovaného mestom o uvoľnenie časti dotácie schválenej pre športovú činnosť mládežníckeho hokeja v Poprade.

V otvorenom liste primátorovi mesta Poprad výkonný riaditeľ HK ŠKP Poprad píše: „Hokejový klub urobil aj pred touto veľmi náročnou sezónou voči mestu všetko tak, ako si to vyžadovalo uznesenie mestského zastupiteľstva zo dňa 6. 6. 2012 č. 108/2012, správa sa voči nemu korektne, no napriek tomu do dnešného dňa (18. 2. 2013) nedostal takú podporu, aká mu bola z vašej strany opakovane verejne prisľúbená.“

Kto nechce spolupracovať s kým?

„Keď chceli rodičia pozvať primátora na Vianočný turnaj, tak si podľa informácií od svedkov povedal, že ak ho pozvú, tak sa klub nebude podieľať na organizácii turnaja. Týmto si mu vystavil červenú kartu a dal jasne najavo, že s ním nechceš spolupracovať. Pokiaľ budeš ty pôsobiť v popradskom hokeji, nemá záujem ho podporovať,“ takúto sms správu obdržal výkonný riaditeľ od jedného z poslancov, ako odpoveď od popradského primátora Antona Danka na žiadosť o dotáciu na športovú činnosť mládežníckeho hokeja.

Podľa Turana sa jedná o vykonštruované klamstvo, o čom podľa neho svedčí aj vyhlásenie rodičov a trénerov 9. ročníka ŠHT, ktoré je k otvorenému listu pripojené. Samospráva však za týmto otvoreným listom vidí snahu odpútať pozornosť od vyhrotenej situácie najmä v samom extraligovom mužstve seniorov, spôsobenej chýbajúcimi finančnými prostriedkami.

„Otvorený list primátorovi mesta Poprad zo dňa 18. 2. 2013 považujem za súčasť taktiky, ktorá má obviniť samosprávu za súčasný stav seniorského hokeja v Poprade. Rešpektujúc hráčsku, trénersku i funkcionársku činnosť T. Turana v prospech popradského hokeja ho však vyzývam, aby nehľadal nepriateľa zodpovedného za súčasný stav popradského hokeja inde, ale namiesto rôznych osobných invektív sa postavil k veci chlapsky. Podpora hokeja ako najpopulárnejšieho športu v meste je totiž zo strany samosprávy nespochybniteľná,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko v reakcii na otvorený list.

Výkonný riaditeľ HK ŠKP Poprad žiada od popradského primátora za tvrdenie vo vyššie uvedenej sms správe ospravedlnenie, inak chce riešiť poškodzovanie svojho mena súdnou cestou.

Dotácie stále v nedohľadne

„Zatiaľ boli uvoľnené dotácie pre seniorský hokej na nájom a náklady spojené s nájmom, rovnako ako pre Basketbalovú akadémiu mládeže a FK Poprad,“ informoval hovorca mesta Marián Galajda. V praxi to znamená, že kluby fungujúce v priestoroch mesta tieto dotácie „vrátia“ naspäť do mestskej pokladne za nájom a náklady spojené s nájmom.

Schválené dotácie na činnosť zatiaľ nedostal žiadny športový klub na území mesta. Dôvodom je podľa hovorcu nelichotivý vývoj príjmov z podielových daní a predpokladané omeškanie výberu daní z nehnuteľností z dôvodu zmeny príslušného zákona. „V momente, keď finančné príjmy mesta budú stabilizované, dotáciu na činnosť mládežnícky hokej dostane,“ dodal Galajda.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM