Monika Vengrínová Rôzne

Mnohí mladí naň dlho čakali a teraz im svitá na lepšie časy: V Poprade má vzniknúť skatepark

Po tom, ako skatepark pred OC Max uvoľnil miesto výstavbe ďalších obchodov, skateri, inlinenisti či bikeri sa nemali kde stretávať. O novom mieste, kde by mal stáť, sa hovorí už dlhšiu dobu, až teraz však začína projekt naberať jasné kontúry. Miesto je vybrané, s prípravou návrhu pomôžu i skateri.

Ilustračný obrázok k článku Mnohí mladí naň dlho čakali a teraz im svitá na lepšie časy: V Poprade má vzniknúť skatepark
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Projekt skateparku je témou, ktorá v Poprade rezonuje už dlhší čas. Postaviť ho chcelo už bývalé vedenie mesta, miesto, kde mal stáť, však bolo tŕňom v oku obyvateľom neďalekých bytoviek. Proti skateparku v areáli Základnej školy na ulici Tajovského spísali petíciu. Nové vedenie mesta sa rozhodlo v projekte skateparku pokračovať. Poslanci mestského zastupiteľstva schválili finančné prostriedky na tvorbu projektovej dokumentácie. Vybralo sa nové miesto a primátor zvolal k tejto téme stretnutie s mládežou, ktorá na skatepark čaká už mnoho rokov.

Pripravení starať sa oň ako o dieťa

„Neverím vlastným očiam, že sa to pohlo. Bol som dosť skeptický po tých dvadsiatich rokoch, čo to riešime. Teraz som ale začal veriť, že sa to konečne niekam pohne,“ povedal na margo príprav skateparku člen popradskej komunity skaterov Daniel Turcer, ktorý i za ostatných svojich kamarátov prezradil, že sú pripravení starať sa o nový skatepark ako o vlastné dieťa.

Teraz sa mladí skateri stretávajú na popradských sídliskách alebo za skateparkmi cestujú do Spišskej Novej Vsi, či do Poľska. Po postavení takéhoto parku v Poprade, by podľa Turcera mohol u nás vzniknúť i klub, vďaka ktorému by bolo možné organizovať rôzne akcie, súťaže, či získať peniaze od sponzorov.

Pred pätnástimi rokmi tu bola komunita okolo dvesto ľudí,“ doplnil Dušan Jurošík, ktorý je takisto rád, že sa u nás skatepark bude stavať: „Je načase niečo tu postaviť. Verím, že to dobre dopadne. Ten skatepark, ktorý bol pre Maxom, sa skateparkom ani nazvať nedal. Nespĺňať kritériá jazdcov“.

Možno sa bude vyberať i vstupné

Ako najvhodnejšiu lokalitu pre výstavbu skateparku samospráva navrhla vlastný pozemok nachádzajúci sa neďaleko cyklistického chodníka v blízkosti budúceho športoviska Active Zone pri ceste 1/18. „Túto lokalitu sme zvolili preto, lebo je ďaleko od obytných zón a obyvatelia sídlisk tak nebudú rušení,“ vysvetlil primátor mesta Poprad Jozef Švagerko. Koľko by mala celá výstavba parku nielen pre skatebordistov, ale i bikerov, či inlinerov stáť, však konkretizovať nevedel.

Finančné prostriedky na to mesto vyčlení, bude ale hľadať i iné možnosti financovania. Vylúčený nie je ani výber vstupného, aby bolo možné skatepark udržať v dobrom technickom stave. „Čo sa týka vstupného, funguje to tak i v Košiciach a je to tam čisté. Ja osobne by som s tým problém nemal. Mohlo by sa potom z neho niečo vyčleniť aj na prípadné opravy,“ myslí si Turcer.

Lídrom projektu sa stal poslanec MsZ Milan Baran, ktorý sa otázkou skateparku zaoberal aj v minulosti a v stavebnej oblasti je odborníkom na slovo vzatým. „S chlapcami sme sa dohodli, že vo štvrtok 28. mája sa stretneme s vybranou skupinkou a celý návrh učešeme tak, ako by mal skatepark vyzerať,“ dodal Baran. Primátor mesta by bol rád, keby skatepark stál už na jar budúceho roka.

Vedenie mesta sa stretlo s mladými skatermi vo veci riešenia výstavby skateparku
5
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM