Monika Vengrínová Rôzne Recept na dnes

Množstvo variácií guľášu: V Spišskej Sobote sa opäť súťažilo o ten najlepší

Všetkým Popradčanom známa súťaž Spišskosobotský putovný kotlík pritiahla množstvo vareniachtivých milovníkov guľášu. Viac ako dvadsať tímov už po deviatykrát zabojovalo o divácku cenu, tradične sa dražil i kotlík.

Ilustračný obrázok k článku Množstvo variácií guľášu: V Spišskej Sobote sa opäť súťažilo o ten najlepší
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Bravčovina, hovädzina, divina, huby, či držky, každý tím mal svoj tajný recept na najlepší guľáš. 23 družstiev nielen z Popradu, ale i ďalších miest z celého Slovenska varilo, až sa im z kotlov parilo.

Každý tím má svoje tajomstvo

„Každý má v kotlíku niečo to svoje, nikto nechce prezradiť svoje tajomstvo. Ja však považujem za víťaza každého, kto sem prišiel a už teraz sa teším na desiaty ročník, že tu bude opäť niečo ešte lepšie,“ povedal Ján Žabka, jeden zo zakladateľov tradície Spišskosobotského putovného kotlíka.

Tímy začali variť presne o deviatej, keď im pod kotlami podpálil minuloročný víťaz, približne okolo jednej mali všetci dovarené. Návštevníci mohli jednotlivým tímom udeľovať certifikáty, ak im chutilo. Družstvo s najväčším počtom certifikátov získalo divácku cenu.

Nielen dobré jedlo, ale i zábava

„My sme sem chodili každý rok len jesť a piť, ale teraz sme sa rozhodli konečne si vyskúšať aj samotné to varenie. Recept máme od mojej sestry a určite ho neprezradím. Sme tu samé ženy, lebo si myslíme, že ženy varia guľáš lepšie ako muži,“ smeje sa Lucia Puchalová z čisto ženského tímu.

Nielen navariť, ale sa i zabaviť prišiel aj tím Čarovné varešky, ktorý na toto podujatie chodí pravidelne. Pred dvoma rokmi sa stali víťazmi, tento rok sa rozhodli skúsiť vyhrať hneď s dvoma druhmi guľášu. „Stále sa snažíme priniesť sem nové recepty alebo dať do tých guľášov niečo nové. A hlavne to robíme preto, aby sem prišli naši priatelia a aby sme sa tu zabavili, lebo už tradične je tu veľmi dobrá atmosféra,“ uvažuje Rudolf Nikerle.

Odhaľovala sa i pamätná tabuľa

Deviateho ročníka sa zúčastnilo 23 tímov. Divácku cenu si napokon odniesol tím Zelenáči, ktorému návštevníci pridelili až 26 certifikátov. Putovný kotlík si tento rok vydražil tím Goralov za 305 eur, ktoré pôjdu na podporu dobrovoľného hasičského zboru v Spišskej Sobote. „Atmosféra bola výborná a keď nám Pán Boh vymeria život, tak kotlík budeme plánovať a organizovať aj na budúci rok,“ dodal Viliam Kocún, jeden zo zakladateľov a spoluorganizátorov.

Okrem varenia guľášu si súťažiaci i návštevníci mohli pozrieť i odhalenie pamätnej tabule významnej osobnosti Spišskej Soboty, architektovi Gedeonovi Majunkemu, na jeho rodnom dome.

Spišskosobotský kotlík 2014
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Spišskosobotský kotlík 2014
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM