Martin Sýkora Správy

Motoristi sa dočkali: Kruhová križovatka do mestskej časti Veľká je otvorená!

Mesto Poprad uviedlo v stredu (29. 11.) popoludní o 13:00 do skúšobnej prevádzky novopostavenú kruhovú križovatku štátnej cesty č. III/3080 Slovenského odboja – Hraničná.

Ilustračný obrázok k článku Motoristi sa dočkali: Kruhová križovatka do mestskej časti Veľká je otvorená!
Zdroj: Mesto Poprad

Konečne!

Pôvodná križovatka bola vzhľadom na intenzitu dopravy, výjazd z obchodného centra a frekventovaný peší ťah k autobusovej i vlakovej stanici, častým miestom dopravných nehôd, dokonca aj s tragickými následkami.

„Zvýraznil by som najmä prínos pre bezpečnosť chodcov, pretože na tomto úseku dochádzalo často ku kolíziám chodcov s motorovými vozidlami a žiaľ, boli tu aj tragické dopravné nehody. Vybudovaním tejto kruhovej križovatky sa teda výrazným spôsobom zvýši ich bezpečnosť,“ informoval náčelník Mestskej polície Poprad Štefan Šipula

Stavba kruhovej križovatky bude doplnená ešte o zábradlie pre usmernenie chodcov, vodorovné dopravné značenie a zeleň. Keďže ide o križovatku štátnej cesty a mestskej komunikácie, investícia bola riešená ako združená. Spolu 250-tisíc eur vyčlenilo na stavbu mesto Poprad a 300-tisíc Prešovský samosprávny kraj. Vo verejnej obchodnej súťaži bol úspešným uchádzačom zhotoviteľ SLOV-VIA,.s.r.o., so sumou 344 646,29 eur.

Kruhová križovatka pri Bille 11/2017
6
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Stavba za 100 dní

„Najnáročnejšie boli prekládky inžinierskych sietí. Kde sme zakopli, tam bol nejaký kábel. Tým, že množstvo sietí nebolo vytýčených, museli sme ich nachádzať a robiť ručné výkopy, čo skomplikovalo situáciu. Aj napriek tomuto všetkému sme stavbu dokázali v takmer päťtýždňovom predstihu dať do užívania,“ uviedol zástupca zhotoviteľa Peter Dujava.

Zmluva so zhotoviteľom bola podpísaná dňa 23. júna 2017. Samotné stavebné povolenie na realizáciu stavby nadobudlo právoplatnosť až 21.septembra 2017 z dôvodu, že do konania sa prihlásilo Združenie domových samospráv z Bratislavy a museli uplynúť nevyhnutné termíny odvolacieho konania. Stavenisko bolo zhotoviteľovi odovzdané 21.septembra a na realizáciu mal podľa uzavretej zmluvy 100 dní.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM