Peter Handzuš Rôzne

Možnosť uvoľnenia lavín je naďalej pomerne veľká

Vo všetkých slovenských pohoriach trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský, službukonajúci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Túry si podľa neho vyžadujú maximálnu opatrnosť, znalosť lavínovej problematiky a aktuálnych podmienok v danej lokalite. Lavíny môže na mnohých strmých svahoch s iba mierne spevnenou snehovou pokrývkou uvoľniť už minimálne dodatočné zaťaženie. Môžu sa tam vyskytnúť i samovoľné stredne veľké lavíny.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, snežilo a mierne sa ochladilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od –14 do +3 stupňov Celzia. Bolo prevažne bezvetrie, na hrebeňoch hôr fúkal slabý vietor rýchlosťou do 15 km/h, na Chopku v nárazoch do 35 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo od 5 do 15 cm snehu.

Snehová pokrývka je rozložená stále veľmi nerovnomerne. Vietor navial predovšetkým na záveterné svahy a do žľabov juhovýchodných expozícií nebezpečné snehové útvary – dosky, vankúše a preveje, ktoré môžu dosahovať niekoľkometrovú výšku. Naopak, hrebene sú prevažne vyfúkané až na tvrdý podklad.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM