Veronika Kalinová Rôzne

Mrazivá nádhera: V Tatrách vyrastie prvý ľadový chrám v strednej Európe

V posledných dňoch sa 28 ton ľadu presúvalo na Hrebienok, aby tam mohol byť slávnostne otvorený prvý ľadový dóm v strednej Európe. Stane sa tak už o pár dní...

Ilustračný obrázok k článku Mrazivá nádhera: V Tatrách vyrastie prvý ľadový chrám v strednej Európe
Zdroj: Webnoviny.sk

„Pod rukami 12 sochárov sa 280 kusov studených blokov zmení na dokonalú ľadovú nádheru, ktorej sa pokúsia vdýchnuť život. To, že nepôjde o hocijaký chrám potvrdí aj fakt, že už 18. decembra bude dóm miestom neobvyklého svadobného obradu,“ informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Najväčšia atrakcia zimnej sezóny

Ľadový skvost bude otvorený denne a vstup pre návštevníkov bude bezplatný. Tatranský ľadový dóm bude podľa Maťašovskej jednou z najväčších, najťažších a najchladnejších atrakcií zimnej sezóny.

„Nepôjde o žiadneho drobčeka a jeho rozmery budú 12 krát 18 metrov a hmotnosť ľadových blokov, vďaka ktorým sa postaví, bude úctyhodných 28 ton,“ dodala. Autorom diela je plzenský sochár František Bálek, ktorý si dóm aj osobne vyskúša. V ľadovom chráme totiž už čoskoro práve on uzatvorí sobáš.

„Už teraz sa teším na moment, kedy bude možné do chrámu z ľadu vstúpiť. Návštevníkom bude prístupný zdarma a denne v ňom bude hrať vážna hudba svetových skladateľov, ako sú Bach, Mozart či Beethoven. Chystáme aj rôzne komorné kultúrne programy, koncerty a budú aj ďalšie svadby,“ upozornila výkonná riaditeľka OOCR.

Špeciálny ľad z Poľska

Špeciálny ľad vhodný na vytesávanie sôch prišiel do Tatier z poľskej Vroclavy. Takýto veľký ľadový chrám podľa Maťašovskej ešte nikdy nebol v strednej Európe postavený. Podobné dómy sa realizovali v severských krajinách, napr. Japonsku. V Alpách to boli doteraz len menšie stavby.

Studený dojem z interiéru Tatranského dómu budú zohrievať lavice pokryté kožušinami, látková dekorácia stropu, množstvo svetiel a priestor skrášlia aj krištáľové lustre. „Teraz už iné nezostáva, len veriť, že sochárom bude mrázik naklonený a o týždeň bude dielo dokonané a pripravené pre návštevníkov,“ uzavrela Maťašovská.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM