Dominika Pacigová Iné športy

Mrazivý Spartan Race vo Svite: Po roku prilákal tisícky pretekárov

Preteky, ktoré si obľúbili milióny ľudí z celého sveta, sa konali druhýkrát vo Svite. Pretekárov čakal adrenalínový zážitok v podobe behu, popasovali sa aj s prekážkami.

Ilustračný obrázok k článku Mrazivý Spartan Race vo Svite: Po roku prilákal tisícky pretekárov
Foto: Dominika Pacigová

Takmer 2300 štartujúcich z rôznych krajín sveta ukázalo odvahu i kondíciu na pretekoch Spartan Race. Preteky majú niekoľko úrovní, ktoré sa odlišujú svojou dĺžkou a počtom prekážok. Vo Svite išlo o najkratšiu trať Spartan Sprint – viac ako 7-kilometrovú trať extrémneho behu cez prekážky.

Žiadané preteky

Zimný Spartan Race sa na Slovensku i vo svete konal prvýkrát v januári 2015. Trať viedla z Jasnej na Chopok. Odvtedy sú preteky veľmi žiadané. Pred rokom si pretekári vyskúšali premiérovú trať mrazivého Spartana vo Svite. „V roku 2016 sa Winter Spartan Race konal vo Svite už v januári pri teplote –14 stupňov Celzia a na pretekoch sa aj napriek tomuto mrazivému počasiu zúčastnilo približne dvetisíc sparťanov,“ uviedla Lenka Faixová z Oddelenia komunikácie a marketingu mesta Svit.

Preteky už štandardne odštartovala vlna Elite mužov a následne Elite žien. Po týchto štartoch si zmerali sily odvážlivci, ktorí si mohli odniesť adrenalínový zážitok. Trať preverila všetkých fyzicky, kondične i psychicky. Bola veľmi podobná minuloročnej. Viedla lesom, nerovným terénom, klzkým povrchom, ale aj časťou sídliska vo Svite. Súťažiaci sa stretli s rôznymi prekážkami, hodom oštepom i brodením sa cez ľadovú rieku Poprad. Ak neprekonali prekážku, čakal ich trest – 30 angličákov.

Spartan Race Svit 2017
20
Galéria
Foto: Dominika Pacigová

Odvaha, kondícia a vytrvalosť

V kategórii Elite muži si odniesol prvenstvo Peter Ceniga z Púchova. V kategórii Elite ženy dobehla do cieľa ako prvá Eszter Hortobágyiová z Banskej Štiavnice. Ani domáci Sviťania nezaostávali. Pretekov sa zúčastnili traja milovníci extrémnych terénnych prekážkových pretekov zo Svitu, ktorí sa zúčastnili aj Majstrovstiev sveta Spartan Race v USA. Laco Potočný odštartoval po prvýkrát v skupine Elite muži, Marcela Bartková obsadila v Elitnej kategórii žien 5.miesto a Gabriela Potočná 12.miesto.

Marcele Bartkovej sa ciele naplnili. „Na trati ma neprekvapila žiadna prekážka. Prekážky boli v porovnaní s minulým rokom inak postavené a v inom poradí, pribudli 3 nové prekážky. Moje ciele boli dobehnúť s čo najmenším počtom burpees, dobehnúť do 5.miesta a nominovať sa na MS. A to sa mi podarilo,“ skonštatovala Sparťanka Bartková, ktorá je nominovaná na Majstrovstvá sveta, ktoré sa budú konať už po tretíkrát v USA pri Lake Tahoe.

Foto: Dominika Pacigová

Víťazstvom aj spokojnosť manželky

V prípade Potočného to spočiatku vyzeralo tak, že na preteky nenastúpi. Ako správny Sparťan však preteky nevynechal. Na štart nastúpil plný odhodlania vydať zo seba maximum. „Bežalo sa mi napodiv veľmi dobre, skvele som si rozložil sily a čo ma teší najviac, úspešne som absolvoval všetky prekážky a nerobil som žiadne trestné angličáky! Keď som v závere trafil oštepom terč, od radosti som si poriadne zareval a prášil do cieľa,“ povedal Potočný a dodal, že obsadil 30.miesto, čo ho prekvapilo aj vzhľadom na jeho zdravotný stav.

Potešil ho aj výsledok jeho manželky. Tá zo seba vydala taktiež maximum. „Veľmi ma potešila moja manželka Gabika, s ktorou sa spolu pripravujeme a trénujeme, keď časom 63:16 min. obsadila v Elitnej kategórii žien pekné 12. miesto,“ s radosťou zhodnotil.

Foto: Dominika Pacigová

Každý si našiel svoje

Na svoje si prišli aj malí nadšenci extrémnych pretekov. Na pravé poludnie štartoval detský Spartan Race. Trate boli rozdelené podľa 4 rôznych vekových kategórií. Zo všetkých súťažiacich nad 18 rokov boli vyžrebovaní dvaja Sparťania, Miroslava Ružičková a Robert Nemeth, ktorých čakajú preteky Spartan Sprint v Abu Dhabi už budúci víkend.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM