Monika Vengrínová Rôzne

Múry Kežmarského hradu sa rozhodli zbaviť vlhkosti... Prečo s prácami začínajú v zime?

Počas uplynulých rokov sa na Kežmarskom hrade urobili čiastkové rekonštrukčné práce, podľa riaditeľky múzea si však tento veľký objekt vyžaduje veľkú investíciu, aby sa tu návštevníci cítili maximálne príjemne. Už tento mesiac preto začínajú práce súvisiace so zbavením vlhkosti časti hradných múrov.

Ilustračný obrázok k článku Múry Kežmarského hradu sa rozhodli zbaviť vlhkosti... Prečo s prácami začínajú v zime?

Časť finančných prostriedkov na tento projekt získalo Kežmarské múzeum ako dotáciu z Ministerstva kultúry SR, zvyšok zafinancuje z vlastných zdrojov. „Je dosť zvláštne, že s prácami začíname v zimnom období, ale dotáciu vo výške 10 tisíc eur musíme vyčerpať do konca marca. Bude to zložitejšie, ale celý proces odvlhčovania sme rozdelili do dvoch etáp, kvôli technológiám, ktoré si vyžadujú istú teplotu. Niektoré práce sa však dajú urobiť aj v takomto počasí,“ objasnila Erika Cintuľová, riaditeľka Kežmarského múzea.

Hradné múry budú zbavovať vlhkosti v expozícii Tatry a tiež v unikátnej hradnej kaplnke, kde sú tieto práce podľa riaditeľky veľmi potrebné. Okrem dotácie z rezortu kultúry si projekt vyžiada aj ďalších 28 tisíc eur, ktoré pôjdu z rozpočtu múzea. „Našťastie, súťaž opäť vyhrala firma, ktorá má s týmto skúsenosti. Vie, aký postup je najvhodnejší, aby sme odvlhčením dosiahli vysušenie muriva a zbavenie soli. Ide predovšetkým o pieskovcové stĺpy, ktoré sú veľmi narušené vlhkom a práce sú nutné, aby nedochádzalo k ich ďalšej degradácii,“ upozornila Cintuľová. Celý proces je rozdelený na dve etapy, pričom druhá z nich bude ukončená v septembri. 

Okrem toho je Kežmarský hrad súčasťou projektu, pri ktorom sa Prešovský samosprávnych kraj uchádza o finančné prostriedky z Európskej únie pre viaceré kultúrne zariadenia. „V našom prípade žiada o dotáciu na vysušenie nádvoria hradu, ide však aj o rekonštrukciu vzácnych fresiek, ktoré tu máme. Pokiaľ by projekt prešiel, všetky práce by mali byť ukončené do konca tohto roku. Rozpočet je v tomto prípade stanovený na milión eur,“ doplnila Cintuľová. V marci by mali hotový projekt doručiť, s prácami by sa mohlo následne začať v druhej polovici roka.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM