Martin Sýkora Rôzne

Múzeum na kolesách: Legiovlak pripomenie boj za samostatný štát

Počas augusta a septembra tohto roku prejde Slovenskom legionárske múzeum na koľajach - Legiovak. Zastaví sa aj v Poprade. Vstupné bude všade zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum na kolesách: Legiovlak pripomenie boj za samostatný štát
Zdroj: TASR

Spoznáte život legionárov

Legiovlak – pojazdné múzeum Československej obce legionárskej, pripomína 100. výročie boja légií za samostatný štát. Súprava historických vagónov navštívi Slovensko vďaka spolupráci s Ministerstvom obrany Slovenskej republiky, Železničnej spoločnosti Slovensko, Nadácii Milana Rastislava Štefánika, KHT Zvolen a ďalších partnerov. Celá súprava jazdí od roku 2015.

Počas tohtoročného dvojmesačného putovania Slovenskom postupne navštívi tieto zastávky:

Mesto Dátum
Žilina 1. – 6. 8. 2017
Dolný Kubín 7. – 9. 8. 2017
Poprad 11. –13. 8. 2017
Medzilaborce 15. – 16. 8. 2017
Humenné 18. – 20. 8. 2017
Košice 22. 8. – 3. 9. 2017
Zvolen 5. – 10. 9. 2017
Nitra 12. –17. 9. 2017
Bratislava 19. – 28. 9. 2017

Legiovlak sa skladá z 13 zrekonštru­ovaných vagónov, akými sa desaťtisíce čs. legionárov prepravovali naprieč Ruskom po Transsibírskej magistrále v rokoch 1918–1920. Prejazd okolo sveta až domov do Československa si legionári často museli vynútiť tvrdým bojom s boľševikmi a vlastnou krvou.

Historické vagóny sú zrekonštruované tak, aby verne zodpovedali dobovým reáliám a návštevníkom čo najviac priblížili podrobnosti z legionárskeho života a ich boja.

Zdroj: TASR

Cestovanie v čase

Súpravy legionárskych vlakov boli totiž kasárňami na koľajach a legionári sa museli postarať o všetko sami a ešte k tomu v pohybe. „Bežný príbytok vojakov predstavovala tzv. tepluška pre 16 mužov. Na rozdiel od toho vysokí dôstojníci mali k dispozícii luxusné osobné vozne. Obidve tieto varianty si u nás návštevníci môžu zadarmo prezrieť,“ objasnil Jiří Charfreitag, tajomník projektu Legie 100 a dodal: „Um a dôvtip legionárov zase dokladujú pojazdné dielne – máme tu krajčírsku a kováčsku, ktorú na náklady Nadácie Milana Rastislava Štefánika zrekonštruovali vo Zvolene a jazdí s nami od roku 2015.“

Návštevníci si ďalej môžu prezrieť napríklad vozeň poľnej pošty, najspoľahlivejší prostriedok komunikácie na celej vtedajšej Sibíri, či zdravotný voz s improvizovanou chirurgickou sálou. Spôsob boja legionárov zasa približuje improvizovaný obrnený vagón, ktorý je po zuby vyzbrojený delom a guľometmi, štábny vagón pre plánovanie operácií, či plošinové vozne na presun materiálu. V Českej republike sú prehliadky Legiovlaku veľmi obľúbené a ročne prilákajú okolo 100 000 návštev­níkov. „Pevne veríme, že podobný záujem vzbudíme aj na Slovensku. Prvá svetová vojna je síce sto rokov vzdialená, ale na 5 000 Slovákov, ktorí slúžili v ruských légiách a na dve tisícky vo Francúzsku a Taliansku sa nesmie zabudnúť. Ich podiel na vybudovaní spoločného štátu je nezmazateľný,“ hovorí Charfreitag.

Legiovlak 2017
3
Galéria
Zdroj: TASR

100-ročné jubileum

Legiovlak predstavuje spoločnú vojenskú históriu Slovákov a Čechov nielen širokej verejnosti, ale zameriava sa predovšetkým na mládež, ktorej je sto rokov stará história pomerne vzdialená. Preto sú počas školského roka pripravené skupinové prehliadky pre študentov.

„V tomto roku to bolo presne 100 rokov, odkedy sa naši legionári vyznamenali v bitke pri Zborove. Návšteva Legiovlaku je skvelou príležitosťou ako si udalosť pripomenúť a dozvedieť sa viac o tom, aké odhodlanie a utrpenie predchádzalo vzniku Československa,“ uzavrel Jiří Charfreitag.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM