Peter Handzuš Rôzne

Múzeum TANAPu je opäť otvorené, pribudli v ňom novinky

Múzeum Tatranského národného parku v Tatranskej Lomnici je už opätovne otvorené. Počas uplynulých jedenástich dní v ňom pracovníci Výskumnej stanice a Múzea TANAPu Štátnych lesov TANAPu vymenili a doplnili najmä exponáty z rastlinnej i živočíšnej rí

„Vo vestibule múzea sme pôvodného kamzíka, ktorý tu prezentoval tatranskú populáciu svojho druhu takmer 50 rokov, nahradili novým. Tak ako všetky ostatné preparáty zvierat aj kamzík vo vstupnej hale múzea v Tatrách zahynul. Bolo to pred dvoma rokmi v snehovej lavíne, ktorá sa začiatkom zimy zosunula v Belianskych Tatrách,“ opisuje krátky príbeh nového exponátu kamzíka Barbara Chovancová, zoologička Výskumnej stanice a Múzea TANAPu.

Novými preparátmi mláďat tatranských predátorov a ďalších zvieracích druhov sú doplnené aj diorámy znázorňujúce jednotlivé vegetačné stupne. „Chceli sme, aby najmä detskí návštevníci múzea videli, ako vyzerá mláďa a ako dospelý jedinec. Preto pri veľkej medvedici pribudlo malé medvieďa, pri zajacovi zajačik, pri ježovi ježko a pri jazvecovi mláďa jazveca. Máme srnčiatko, no napriek tomu, že veľa sŕn hynie na cestách, srna nám chýba. Veríme však, že sa nám podarí získať taký úhyn, ktorý nebude veľmi zničený a ktorý sa bude dať preparovať,“ upozornila Chovancová. Postupne sa v presklených vitrínach vymieňajú aj drobné bezstavovce. Pod lupou lepšie viditeľná je už aj žiabronôžka severská, vzácny glaciálny relikt, žijúca v jedinom vysokotatranskom ple­se.

Za sklom vo vitrínach sú aj nové druhy tatranskej kveteny. Rozpráva o nich botanička Výskumnej stanice a Múzea TANAPu Zuzana Kyselová: „Každý rok vymieňame približne 150 z 255 alter­natívnych druhov rastlín. Najmä kvôli návštevníkom, ktorí prichádzajú každý rok. Úplne novým druhom v tomto roku je horčičník karpatský, ktorý na Slovensku rastie iba v Belianskych a Nízkych Tatrách a Malej Fatre. Tak ako väčšinu ostatných aj tento druh máme z vlastnej botanickej záhrady. To všetko je však len zlomok z druhového bohatstva flóry Tatier, ktorú tvorí 1400 cievnatých rastlín, približne 700 druhov machorastov a vyše 1200 lišajníkov. Vyberáme a vystavujeme z nich tie najatraktívnejšie a najzaujímavejšie druhy.“

Stála expozícia Múzea TANAPu oboznamuje návštevníkov s charakterom tatranskej prírody, s jej ochranou a dejinami sprístupňovania Tatier. Výstavná časť múzea je rozdelená na prírodovednú, prírodo-ochranársku, historickú a etnografickú. Múzeum TANAPu v Tatranskej Lomnici v správe Štátnych lesov TANAPu patrí medzi najnavštevovanejšie múzeá svojho druhu na Slovensku. Ročne si jeho expozície prezrie vyše 50.000 návštev­níkov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM