Monika Földešiová Rôzne

My sa pýtame, kandidáti strany Nový parlament odpovedajú

Ešte neviete, koho a či pôjdete voliť v nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu? Možno vám pomôžeme sa rozhodnúť. Všetkým kandidátom sme položili štyri otázky týkajúce sa ich postojov a názorov. A tu si môžete prečítať ich odpovede...

Ilustračný obrázok k článku My sa pýtame, kandidáti strany Nový parlament odpovedajú
Zdroj: TASR

Upozornenie: Otázky sme poslali všetkým oficiálne ohláseným kandidátom do parlamentu Európskej únie. Nie všetci nám do redakcie poslali svoje odpovede, jednotlivé správy budeme preto vždy aktualizovať o nové reakcie.

Otázky:
1. Prečo ste sa rozhodli kandidovať za europoslanca?
2. Aký je váš postoj k EUÚ a aké sú vaše hlavné priority, ktoré chcete v europarlamente presadzovať?
3. Čo považujete za hlavné problémy vo fungovaní EÚ?
4. Ako vnímate ďalšie posilňovanie kompetencií EÚ? Ktorých kompetencií by sa národné štáty rozhodne nemali vzdať a do ktorých by EÚ nemala vôbec zasahovať a mali by ostať vyslovene v kompetenciách národných vlád?

Peter Mešťan

1. Mám pocit, že nie všetci súčasní slovenskí poslanci EP sa venujú svojej práci tak, ako by bolo potrebné. Som odhodlaný dôsledne a dôrazne presadzovať slovenské záujmy.

2. V europarla­mente sa plánujem zamerať na oblasť poľnohospodárstva. Jeden z mnohých problémov je deformácia potravinárskeho európskeho trhu spôsobená dotáciami, ktorá vedie k likvidácii veľkých, ale aj malých rodinných farmárov na našom území, ktorí nás tu odjakživa kŕmili. Posilnením podpory nášho poľnohospodárstva podporíme nárast počtu pracovných miest. Aj tie najbohatšie krajiny dbajú na to, aby boli schopné samostatne uživiť obyvateľstvo vlastnej krajiny. Pretože potravinová nezávislosť značne zvyšuje aj nezávislosť politickú. Potravinová sebestačnosť, ktorú strácame čoraz viac, je zodpovednosťou štátu, ktorú by sme si mali dôsledne budovať a strážiť.

Taktiež sa chcem venovať energetickej nezávislosti a bezpečnosti, ktorá je výsadou najbohatších a najväčších ekonomík sveta. Slovensko ako malá krajina bola, je a bude do veľkej miery závislá na dovoze strategických surovín. Zdanlivo nie dôležité rozhodnutia Bruselu môžu mať ďalekosiahle dôsledky pre slovenskú ekonomiku. Chcem pozitívne ovplyvňovať rozhodnutia v prospech občanov našej krajiny.

3. Ako jeden z mnohých problémov, ktoré je potrebné riešiť je prebujnená byrokracia. Určite by mnohých občanov EÚ potešilo zníženie nákladov na fungovanie všetkých inštitúcií EÚ, vrátane zníženia počtu poslancov EP.

4. Je nevyhnutné brániť sa daňovej harmonizácii, do ktorej sa nás snaží Brusel dotlačiť. Slobodné rozhodovanie o výške daní je pre nás nepochybne výhodou.

Miloslav Hetteš

1. Slovenskí zástupcovia v Európskom parlamente nezastupujú a ani nechcú zastupovať slovenské záujmy. Chodia tam brániť záujmy cudzích a niekedy to majú za rekreáciu. Ak ich doma nechceli, tak to berú ako náhradu. Vidia iba svoje diéty, odmeny a nie poslanie a dlh, ktorým sú zaviazaní voči občanom. Pohľad na život musí byť ten, že najprv mám zodpovednosť za seba, za svoju obec, za štát až potom za Európu. To som kázal aj pred rokmi, keď som založil a viedol Združenie miest a obcí na Slovensku. Nemôžeme vyvyšovať tzv. európske záujmy nad domáce. Europoslanci musia žiť s ľudom, ktorí ich volí a zastupovať jeho reálne záujmy. To sa nedeje.

2. V roku 2004 som vravel nie EÚ. Ak tam však sme, musíme využiť možnosti nám z toho vyplývajúce. Je ponižujúce, že slovenskí zástupcovia tu zohrávajú ustráchanú rolu. Videl som to a vidím to i dnes. Mnoho rokov som pracoval s európskymi orgánmi, preto viem čo od nich čakať a ako na nich ísť. Nikto nám nič nedá zadarmo. Predovšetkým potrebujeme chrániť dôstojný život a primeranú sociálnu úroveň všetkých našich občanov. Je nemysliteľné aby sme iba podporovali bohatšie štáty. Slovenská ekonomika je silnejšia ako u mnohých európskych štátov, ale životná úroveň z dôvodu slabých miezd je hanebná a neodôvodniteľná. Voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu musí byť prepojený aj s dobrou spoločnou sociálnou politikou, ktorá zabráni zneužívaniu a vykorisťovaniu. Máme ekonomickú silu do 80% priemeru HDP EÚ, ale mzdy spravidla na úrovni 20%. To je obhájiteľné?

3. Väčšina rozhodnutí a zákonov v EÚ vzniká nedemokratickým spôsobom bez účasti volených zástupcov. Je to v príkrom rozpore s demokraciou ako ju poznáme. Rozhodujú úradníci, ktorí sú často skorumpovaní, bez kontroly, užívajúci si svoju vysokú životnú úroveň, bez zodpovednosti za svoje činy. Musia byť posilnené kontrolné mechanizmy a zvýšená osobná zodpovednosť. Európa sa má sústrediť na lepšiu solidaritu a vzájomnú súdržnosť. Práva občanov musia byť neobíditeľné. Európa musí slúžiť občanom a nie oligarchom, čo je dnes rutina. Tvorba orgánov v EÚ je netransparentná. Európski politici, akoby neboli nikym sledovaní a to treba zmeniť. Nesmú mať prácu v Európe ako za odmenu, ale ako výzvu a službu občanom.

4. Európska únia už vykročila cestou vytvárania jednotného štátu. Väčšina legislatívy u nás používaná pochádza z Bruselu. Ak sme zjednotili väčšinu štátnych kompetencií, tak prečo sa tak nedeje v sociálnej oblasti? Európska minimálna mzda by bola pre Slovákov výhra. Minimálna mzda na Slovensku nie je v súlade s medzinárodným právom. Hoci aj keby bola trojnásobná bola by vykorisťujúca, ale dala by lepší život a ľuďom a oživila ekonomiku. Prečo ak sme sa vzdali takmer všetkého, nepreberáme dobré vzory, ako je sociálna ekonomika? Prečo zhoršujeme zdravotnú situáciu ľudí? Nesúhlasím predovšetkým so zaťahovaním Slovenska do vojnových konfliktov druhých. Nesúhlasím s narúšaním tradícií a zvyklostí nášho národa. Čo sa už deje.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM