Peter Handzuš Rôzne

Na Chate pod Soliskom pochovali lyže. Jarná lyžovačka sa však ešte nekončí

Napriek tomu, že priaznivci zimných športov vo Vysokých Tatrách si aj v týchto dňoch môžu stále vychutnávať lyžovačku, na Chate pod Soliskom nad Štrbským Plesom v sobotu symbolicky pochovávali lyže.

Ilustračný obrázok k článku Na Chate pod Soliskom pochovali lyže. Jarná lyžovačka sa však ešte nekončí
Zdroj: TASR

Organizátor podujatia a majiteľ chaty Milan Štefánik uviedol, že na tradičnom akte pochovávanie lyží, ktorým vrcholí zimná sezóna, sa zúčastnilo približne 130 ľudí.

Súčasťou podujatia sú aj skialpinistické preteky s nádychom recesie, ktoré dostali názov „Karčmár Skap“. Na trasu, ktorá viedla zo Štrbského plesa až na chatu, sa postavilo 36 dvojíc. Okrem Slovákov sa do pretekov zapojili aj turisti z ČR a jedna dvojica z Fínska.

"Úlohou súťažiacich bolo absolvovať pešo, na lyžiach, snežniciach či bežkách trojkilometrovú trať s prevýšením 400 metrov, ale pri tom museli na štyroch stanovištiach vypiť dúšok tatranského horca, a aby im to išlo lepšie, mali to aj s muzikou. Mali sme krásne počasie a všetci súťažiaci došli do cieľa zdraví, to je podstatné,“ povedal Štefánik a doplnil, že najlepšia dvojica úsek zvládla za 35 minút.

Slnka bolo málo

Konštatoval, že na Chate pod Soliskom sú s končiacou sa zimnou sezónou spokojní, hoci lyžiarskej nálade trošku ubralo počasie, keďže v priebehu zimy bolo len okolo desať slnečných dní. Chata leží v nadmorskej výške 1840 metrov a postavili ju v roku 1944 ako relaxačné centrum.

Úrazov bolo na svahoch viac

Predseda Dobrovoľného zboru Tatranskej horskej služby Jaroslav Švorc konštatoval, že zima sa síce začala s menším počtom ľudí na svahoch, ale v januári sa už začali plniť. V ďalších mesiacoch boli podľa neho niektoré zjazdovky až preplnené lyžiarmi, čo sa prirodzene podpísalo aj na zvýšenej úrazovosti. Členovia DZ THS sa starajú o bezpečnosť na viacerých svahoch.

"Mali sme naozaj plné ruky práce, oproti vlaňajšej sezóne sme zaznamenali nárast v počte úrazov o približne 15 percent. Žiaľ, stúpol aj počet vážnejších poranení, predovšetkým zlomenín dolných končatín, úrazov hlavy, boli aj podozrenia na vnútorné poranenia,“ konštatoval Švorc.

Za pozitívum označil hlavne to, že lyžiari v Tatrách vo väčšom množstve začali používať prilby, čo podľa neho môže významným spôsobom prispieť k zvýšeniu bezpečnosti pri zimných športoch.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM