Peter Handzuš Rôzne

Na horách začalo snežiť a trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Vo vysokohorskom teréne Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň, a vo Fatrách malé, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Naďalej je slabo spevnená snehová pokrývka predovšetkým v miestach s väčším množstvom naviateho snehu. Jej dodatočné zaťaženie môže byť príčinou nechceného uvoľnenia lavíny. „Pri pohybe v exponovanom teréne treba zhodnotiť lokálne podmienky,“ zdôraznil Lizuch
Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené s hmlou a začínajúcim snežením. Teplota vzduchu sa pohybovala od –5 do +1 stupňa Celzia. Vietor opäť zosilnel. Na hrebeňoch fúkal čerstvý až silný prevažne západných smerov s rýchlosťou do 60 km/h. V nárazoch dosahoval až silu víchrice s rýchlosťou do 90 km/h.
„V priebehu uplynulých 24 hodín nový sneh nepripadol. Slabo snežiť začalo až počas merania,“ dodal Lizuch s tým, že vplyvom silného vetra je sneh z predchádzajúceho sneženia naďalej nerovnomerne rozložený a previaty do rôznych terénnych nerovností a žľabov, kde tvorí nafúkané nebezpečné snehové dosky a vankúše.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM