Martin Sýkora Správy

Na hornom Spiši vybehli s novinkou: Makety áut pomáhajú na cestách

V okrese Stará Ľubovňa prišli starostovia s policajnými zložkami so staronovým nápadom. Pre zvýšenie bezpečnosti na cestách začali používať napodobeniny áut.

Ilustračný obrázok k článku Na hornom Spiši vybehli s novinkou: Makety áut pomáhajú na cestách
Zdroj: Dnes24.sk

V okrese Stará Ľubovňa v okolí hlavných ciest pribudli makety policajných áut. Na rôznych miestach ich nainštalovali policajti zo Starej Ľubovne, ktorí s týmto nápadom prišli a oslovili nielen mesto Podolínec, ale i priľahlé obce. Ako uviedol starosta obce Mníšek nad Popradom Peter Žemba, hlavným cieľom je zvýšiť bezpečnosť chodcov tým, že vozidlá spomalia pri prechádzaní cez jednotlivé obce.

„Polícia chcela občanom ukázať, že im nejde len o peniaze, ale že im naozaj záleží na ľudských životoch. V momente, keď vodič zbadá policajné auto, tak automaticky pribrzdí. Dalo by sa povedať, že ide o takú psychickú brzdu,“ vysvetlil starosta. Na výrobu makiet prispeli jednotlivé obce a aj mesto Podolínec, pričom jedna maketa stojí 200 eur. „V prípade menších obcí sme prispeli sumou 100 eur,“ povedal starosta. Makety sa budú po čase premiestňovať. Nainštalované budú v Podolínci, či v obciach Mníšek nad Popradom, Nižné Ružbachy, Hniezdne, Hraničné, Plavnica a Plaveč.

„Tak ako v minulosti obce dávali k cestám maketu policajta a zaberalo to, tak si myslím, že keď vodič zbadá policajné auto, tak spomalí. Možno aj to postačí, aby práve niekoho nezranil,“ povedal Žemba. Ako doplnil, týmto projektom sa nedá merať finančná návratnosť, dá sa len konštatovať, že stále niekomu záleží na tom druhom. „Väčšina vodičov spomalí, kým si na to nezvyknú. Potom vymyslíme niečo nové,“ uzavrel starosta.

Foto: Ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM