Peter Handzuš Kultúra

Na hrade dokončili obnovu renesančného paláca

Na Ľubovnianskom hrade dnes po troch rokoch otvorili zrekonštruovaný renesančný palác. Na obnovu jednej z dominantných častí hradu získalo Ľubovnianske múzeum finančné prostriedky z Prešovského samosprávneho kraja (PSK), prispel aj štát. Riaditeľ Ľub

„Je to výborný pocit, keď sme pred šiestimi rokmi o tom hovorili, bol to sen a dnes je to skutočnosť. My sme zachránili historický objekt, stavbu, ktorá bola výnimočná tým, že bola úplne sebestačná,“ konštatoval Mikulík. V renesančnom paláci sa totiž v minulosti nachádzala pekáreň, kuchyňa, spoločenské i obytné priestory a hradný pivovar.

Pracovníci hradu pri obnove paláca objavili inventár hradného pivovaru, informácie o spotrebe piva, mapu, kam bolo pivo exportované, v koľkých kadiach sa varilo a pod. „Vieme tiež mená pivovarníkov Ctibora a Gregora, ktorí tu poctivo varili pivo. V historických dokumentoch sme tiež našli, že žold sa pracovníkom nedával v peniazoch, ale v pive,“ zdôraznil Mikulík.

Na Ľubovnianskom hrade treba ešte zrekonštruovať gotický palác a jeho pivnice. „Skôr by som riešil severovýchodnú fortifikáciu hradu, ktorá je premáčaná, je čiastočne v ohrození, čakáme na stanovisko pamiatkarov, budeme sa určite uchádzať o fondy,“ zdôraznil Mikulík.

Ľubovniansky hrad bol kedysi na chvoste, čo sa počtu návštevníkov týka. Dnes ho ročne navštívi okolo 113.000 ľudí, v minulosti to pohybovalo okolo 16.000 návštevníkov za rok.

Celá rekonštrukcia sa začala v októbri 2008 a bola ukončená v októbri tohto roku. „Prvých 700.000 eur poskytol PSK a ďalší milión eur dala bývalá vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Starej Ľubovni,“ doplnil Mikulík. Celá obnova renesančného paláca tak stála asi 1,7 milióna eur. Výsledok obnovy paláca pozitívne ohodnotil aj predseda PSK Peter Chudík.

„Keď som sem prišiel v roku 2007 a pozrel som si renesančný palác, vtedy som si nevedel predstaviť, ako to bude. Chvalabohu, dielo sa podarilo a ja sa už teším na otvorenie expozície,“ zhodnotil Chudík. Na to, či PSK nájde finančné prostriedky aj na obnovu gotického paláca, povedal, že „nech to už skúsi druhý župan“.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM