Peter Handzuš Rôzne

Na hrebeňoch hôr hrozí výstraha najvyššieho stupňa

Vietor na hrebeňoch hôr stredného a severného Slovenska môže dnes krátkodobo v nárazoch dosahovať silu až do 140 km/h (40 m/s).

Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a znamená vysokú pravdepodobnosť spôsobenia škôd. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý upozorňuje, že uvedená sila vetra zodpovedá výstrahe najvyššieho tretieho stupňa.

Tento jav sa týka regiónov Horehronie, Liptov, Turiec a Spiš a môže potrvať až do večerných hodín. V nižšie položených miestach posledných troch regiónov by vietor nemal presiahnuť rýchlosť 23 m/s. Zvýšená sila vetra sa očakáva v priebehu dnešného dňa aj v regiónoch Orava, Kysuce, na severozápade, severovýchode a krajnom východe Slovenska. Vietor tu môže miestami v rôznych časoch dosahovať silu zodpovedajúcu výstrahe druhého stupňa (25 až 35 m/s).

V regiónoch Záhorie, Podunajská nížina, horné Ponitrie, stredné Pohronie a Šariš by sila vetra nemala v priebehu dnešného dňa prekročiť rýchlosť 23 m/s. Aj táto rýchlosť však predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Silný vietor by sa nemal vyskytovať na juhu stredného a východného Slovenska. Meteorológovia však upozorňujú na zvýšenú hydrologickú aktivitu v okrese Michalovce. V sobotu (17.12.) od 1.00 h až do 18.00 h by sa mohla zvyšovať hladina tokov. „Vzhľadom na nasýtenosť povodí a očakávaný trvalý dážď u nás a v západnej časti Ukrajiny je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ vysvetľuje SHMÚ na svojej webovej stránke.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM