Peter Handzuš Rôzne

Na Hrebienku sa nelyžuje

Problémom Hrebienka je nedostatok snehu a absencia zasnežovacej nádrže.

Hlavnou príčinou toho, že sa na Hrebienku vo Vysokých Tatrách momentálne nelyžuje, je globálne otepľovanie a nedostatok prírodného snehu. Potvrdil to riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. **„Globálne otepľovanie spôsobuje problémy na celom svete a výnimkou nie sú ani Vysoké Tatry. Keď si vezmeme spätne jednotlivé zimy, tri štyri roky dozadu máme nedostatok prírodného snehu,“ **vysvetlil Chudý.

V minulosti sa na Hrebienku organizovalo dokonca podujatie Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní. Dnes je stredisko prázdne a nebyť pozemnej lanovky a sánkarskej dráhy, ľudia by tam nenašli žiadne služby. Podľa Chudého sa žiadnemu prevádzkovateľovi lanoviek a vlekov neoplatí prevádzkovať lyžiarske stredisko, kde má sneh raz za tri, štyri roky. „Je tam krátky, pomerne strmý svah, kde treba dosť veľa prírodného snehu, aby ho bolo možné upraviť,“ doplnil Chudý. Problém so snehom však majú všetky strediská vo Vysokých Tatrách a napriek tomu sa tam lyžuje. Je to vďaka technickému zasnežovaniu a zasnežovacím nádržiam.

„V Štrbskom Plese majú jazero Štrbské pleso, ktoré sa použilo pri vybudovaní prvého systému technického zasnežovania vo Vysokých Tatrách. Aj Tatranská Lomnica má svoj rozvoj bezprostredne spätý s vybudovaním zdrojom vody. Až keď sa podarilo vybudovať zasnežovaciu nádrž, ktorá v lete slúži ako protipožiarna nádrž, sa tam mohli budovať ďalšie lanovky a zjazdovky," objasnil Chudý.

Podľa neho nie je ďalší rozvoj lokality nad Smokovcami možný, kým sa nevyrieši otázka zasnežovacieho zdroja. O tomto zámere už diskutovali poslanci mestského zastupiteľstva, podnikatelia v Smokovci spolu s prevádzkovateľom lanoviek a vlekov v Tatranskej Lomnici. „Hovorilo sa o vybudovaní takéhoto zasnežovacieho jazierka buď v lokalite Studenovodského potoka, alebo niekde na spojnici medzi lyžiarskou lokalitou Jakubkova lúka a samotným Hrebienkom,“ konkretizoval Chudý. Predpokladá, že sa to podarí doriešiť, najprv však treba spracovať štúdiu na dosah životného prostredia a neskôr rokovať s potenciálnym investorom, ktorý by do takéhoto zámeru šiel.

Text + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM