Martin Sýkora Rôzne

Na lykožrúta je krátka aj tatranská zima: Výskumníkov výsledky nepotešili

Pracovníci Výskumnej stanice Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP) sa podrobnejšie zaoberali tým, ako tohoročné mrazy vplývajú na prežívanie bezstavovcov.

Ilustračný obrázok k článku Na lykožrúta je krátka aj tatranská zima: Výskumníkov výsledky nepotešili
Zdroj: wikimedia.com

Konkrétne išlo o skupinu podkôrneho hmyzu, a to lykožrúta smrekového, spôsobujúceho pretrvávajúcu rozsiahlu kalamitu v tatranských lesoch.

Prekvapujúci výsledok – lykožrútovi zima nevadí

V prácach autorov popisujúcich život najvýznamnejšieho škodcu spomedzi podkôrneho hmyzu sa uvádza, že jednou z možností zníženia jeho početnosti a predpokladu ukončenia kalamity sú dlhšie trvajúce extrémne mrazy.

„Tie tohoročné v lokalite Tatranskej Lomnice boli od 1. do 11. januára s teplotami od mínus 11 do mínus 25 stupňov Celzia,“ uviedol Ján Ferenčík zo Štátnych lesov TANAP-u.

V predchádzajúcich niekoľkoročných výskumoch lesníci konštatovali, že väčšina lykožrútov zimuje v dreve, v stojacich alebo ležiacich kmeňoch. „Len nepatrné množstvo zimuje v pôde. Ako prežívajú lykožrúty v kmeňoch sme zistili ich vylúpaním z kôry. Výsledok je prekvapujúci, pretože 76 percent imág je v dobrej kondícii a len 14 percent malo znaky úhynu z neznámych dôvodov,“ priblížil Ferenčík. Jedným z nich mohli byť aj mrazy, no nevylučujú sa aj iné dôvody, ako sú choroby, prípadne predácia alebo parazitácia.

Lykožrút v Tatrách ničí živé stromy
68
Galéria
Foto: Ján Slivinský

Drobné pozitíva a pretrvávajúce riziko

„Vitalita lykožrútov smrekových je dokonca taká vysoká, že v priebehu 24 hodín od ich vylúpania zo zamrznutých kmeňov a prenesení do tepla laboratória sa už zavrtávali do čerstvej kôry tak, ako to robia v čase jarného rojenia,“ objasnil. „Jedným z pozitívnych zistení je prítomnosť lariev pestroša, najväčšieho nepriateľa lykožrútov. Jeho dravé larvičky sú veľmi aktívne a schopné života napriek tomu, že ich telíčka obsahujú takmer samú vodu,“ povedal Ferenčík. Ako ďalej doplnil, prognóza pre spomalenie šírenia lykožrútovej kalamity v Tatrách v tomto roku nie je optimistická.

„Veľká populácia lykožrútov zatiaľ prežíva zimu v dobrej kondícii. Lykožrúty pod kôrou sú pripravené obsadzovať ďalšie smreky a limby,“ priblížil Ferenčík. Hlavnými ohniskami šírenia lykožrútov sú napadnuté stromy v najprísnejšie chránenom území národného parku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM