Peter Handzuš Rôzne

Na oprave Kométy sa pokračuje. Pred Vianocami by už mala byť v Poprade

Legenda Vysokých Tatier, 100-ročná električka Kométa, by sa po oprave mala znovu na trati objaviť už pred tohtoročnými Vianocami. Jedinečná električka slúžila turistom takmer sto rokov, po zásahu bleskom v lete minulého roka však zostala nepojazdná.

„S Kométou som prežil takmer celý profesionálny život a predstava, že sa v nej už nepreveziem, bola ťažká. Teraz som však presvedčený, že sa opäť vráti a budeme s ňou robiť radosť ďalším generáciám tatranských turistov,“ povedal prednosta Veterán klubu železníc Poprad Jaroslav Vančo.

Historická tatranská električka sa v súčasnosti nachádza v ŽOS Vrútky, kde prebiehajú nevyhnutné opravy. Odborníci sa pustili do renovácie trakčných motorov, ozubených kolies prevodovky, elektroinštalácie a brzdného systému. Po odstránení porúch sa Kométa vráti na testovaciu prevádzku.

Električka bola vyrobená v roku 1912 v Budapešti a vybavená bola motormi a elektrickými zariadeniami dodanými spoločnosťou Siemens. Prevádzka Kométy mala byť ukončená v roku 1977 a následne malo dôjsť k jej zošrotovaniu. Vtedy sa jej ujal Vančo a po opravách slúžila ako atrakcia pri príležitostných jazdách.

„Kométa je súčasťou technologického dedičstva, ktoré tu naša spoločnosť zanechala. Motory z bratislavskej továrne ju poháňali počas jej služby, a preto som hrdý, že je to práve naša spoločnosť, ktorá ju vráti späť do Tatier,“ konštatoval generálny riaditeľ Siemens Vladimír Slezák.

Viac o sťahovaní Kométy na opravu sa dočítate [link=http://www­.poprad24.sk/clan­ky?extend.139979_E­lektricka-po-udere-blesku:-Znama-Kometa-prvy-raz-lietala]TU![/link]

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM