Rôzne

Na Popradskom plese sa školia lavínové psy a psovodi: Najmladší účastník kurzu má päť mesiacov

Začínajú ako malé šteniatka a pomáhajú až do vysokého veku. Lavínové psy zachraňujú ľudské životy a sú neoddeliteľnou súčasťou tímu horských záchranárov. Všetci spoločne sa raz do roka stretávajú na Popradskom plese, aby si preverili svoje schopnosti.

Ilustračný obrázok k článku Na Popradskom plese sa školia lavínové psy a psovodi: Najmladší účastník kurzu má päť mesiacov
Zdroj: TASR

„Tento rok je kurz aj s medzinárodnou účasťou, máme tu kolegov z Talianska, Chorvátska, Česka, Poľska a nechýbajú ani naši psovodi z Horskej záchrannej služby (HZS). Dokopy je tu 36 psov, rozdelení sú do jednotlivých družstiev. Výcvik končí aj skúškami v kategóriách A, B a C, ktoré následne oprávňujú psov a psovodov zúčastniť sa na ostrej lavínovej akcii,“ uviedol šéf kynológov HZS Ján Žiška.

Najmladší účastník kurzu má päť mesiacov, staršie a skúsenejšie lavínové psy majú aj 11 rokov. Okrem práce v lavíne využívajú záchranári aj prácu s vrtuľníkom v spolupráci s letkou Ministerstva vnútra SR. „Je dôležité, aby si psy zvykali aj na ten hluk a stres, všetko, čo je so záchranou v teréne spojené. Cieľom tohto cvičenia je čo najviac sa priblížiť reálnej akcii. Figuranti sú zasypaní vo svojich zákopoch ešte pred príchodom psov, aby to simulovalo reálne uviaznutie v lavíne,“ doplnil Žiška.

Záchranári absolvujú tiež nočné akcie, pri ktorých využívajú i novodobé technológie. Súčasťou školenia sú aj prednášky zamerané na novinky z oblasti záchrany a kynológie. „Základy už máme od našich starších kolegov, na nich staviame a dopĺňame ich o nové poznatky. Sú tu špičkoví inštruktori, ktorí vedia svoje poznatky podať ďalej. Výmena skúseností aj so zahraničnými kolegami je veľmi dôležitá, aj my vďaka nej napredujeme,“ zdôraznil Žiška.

Práve spolupráca s vrtuľníkom je niekedy pre horských záchranárov a ich psov veľmi dôležitá. Keď je psík mladý, najprv sa učí nastúpiť a vystúpiť z nenaštartovaného vrtuľníka. Je za to odmenený a má z toho radosť. Postupne sa potom lavínové psy učia nebáť sa, ani keď je vrtuľník naštartovaný a robí hluk. „Keď už reálne opúšťa palubu vrtuľníka, najprv je treba psíka poriadne upnúť k sebe, aby nevypadol, následne sa vysadí so psovodom a nasadí sa do lavíniska. Tam potom hľadá zasypaných ľudí,“ priblížil psovod Ladislav Cengroš z HZS v Slovenskom raji. Psom pri hľadaní zasypaných najviac pomáha ich čuch. Dôležité je pre záchranára nadviazať vzťah so psíkom, a preto ich cvičia už od veľmi malého veku. Horskí záchranári používajú na lavínovú záchranu predovšetkým nemeckého ovčiaka.

Lavínové psy a psovodi sa školili na Popradskom plese
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM