Martin Sýkora Iné športy

Na putovných Štrbských bežkách sú zapísaní noví víťazi - Jurčo s Lehotskou

V nedeľu 19. februára 2017 bol na štvrtom ročníku verejných pretekov v behu na lyžiach prekonaný účastnícky rekord z minulého ročníka o viac ako 100 pretekárov.

Ilustračný obrázok k článku Na putovných Štrbských bežkách sú zapísaní noví víťazi - Jurčo s Lehotskou
Zdroj: ŠK Štrba

Na Štrbskom Plese sa stretli fanúškovia bežeckého lyžovania. Celkovo odštartovalo 340 pretekárov a spolu s početným hľadiskom vytvorili skvelú atmosféru. Organizátori opäť pripravili krátky šprintérsky okruh s prekážkami Snow Kidz Cross country sprint.

Dve trate, jedny historické lyže

Mladší pretekári súťažili na 500 metrovej trati a starší pretekári na 800 metrovej trati s ôsmimi prekážkami. Medzi slalomovými tyčami, rôznymi obrátkami a preskokmi sa najlepšie darilo Michalovi Malákovi a Laure Prílohovej.

„Táto disciplína bola najpopulárnejšia a vyskúšalo si ju spolu 153 pretekárov. Najväčšie napätie bolo pri hromadných štartoch na 2 km a 5 km voľnou technikou. Pretekalo sa na homologizovaných okruhoch, na ktorých sa súťaží aj počas medzinárodných pretekov. Na dvojkilometrovej trati bolo spolu 85 bežcov,“ informoval Matúš Jančík zo Športového klub Štrba.

Najrýchlejší boli Martin Mlynár z ŠKP Vysoké Tatry (5:44,4) a Ema Kapustová z Klubu biatlonu Revúca (06:36,1). Historické lyže, ktoré slúžia ako putovná cena pre víťazov hlavnej kategórie, budú doplnené o ďalšie dve mená. Najrýchlejším mužom na 5 kilometrovej trati bol Michal Jurčo zo SKI Team Štrbské Pleso (12:01,4) a najrýchlejšou ženou Eva Lehotská z KBL Martin (16:22,7). 5 km trať si vyskúšalo 103 pretekárov a všetci, ktorí preťali cieľovú čiaru získali účastnícku medailu.

Štrbské bežky 2017
9
Galéria
Zdroj: ŠK Štrba

Výborná atmosféra s kultúrou

Na 5-kilometrovej trati pretekali aj Igor Timko a Ivan Timko z hudobnej skupiny No Name, ktorí dali záštitu nad Štrbskými bežkami. Aj tento rok odovzdávali ceny spolu s bronzovým medailistom zo ZOH Vancouver Pavlom Hurajtom a riaditeľom pretekov Matúšom Jančíkom

„Popri peknom slnečnom počasí dotvárala atmosféru aj hudobno-zábavná skupina Traky. Pre najmenšie deti boli pripravené pre ich prvé krôčiky detské bežky a do fotoalbumov pribudne množstvo fotiek s maskot mi, s medveďom Štrbkom a dvoma svišťami. Pretekári ocenili aj výborné zázemie s bufetom, servisom a požičovňou lyží, ktoré je od tejto sezóny k dispozícii v areáli,“ dodal Jančík.

Organizátorom podujatia bol Športový klub Štrba, obec Štrba, Oblastná organizácia cestovného ruchu, Región Vysoké Tatry a Areál bežeckého lyžovania SNOW Štrbské Pleso. Podujatie je aj súčasťou kalendára Tatry v pohybe. Organizátori už teraz pozývajú všetkých bežkárov na piaty ročník, ktorý pripravia ďalšiu sezónu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM